fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam

Pohovana vrbara (šumsko pile)

Pohovana vrbara

Šta je vrbara? Latinski naziv Laetiporus sulphureus, poznata i kao žuti hleb, šumsko pile ili vrbovača. Možda ima i još neki naziv, ali ga ja još nisam čula. Inače, ova gljiva je savršena za one koji baš i ne vole miris i ukus gljiva, jer kao što joj i samo ime govori, veoma je slična i po teksturi i po ukusu pilećem belom mesu. Takođe, verovatno baš zbog toga što nema neki posebno jak miris i ukus, ne svrstavaju je u vrhunske gljive. Što se mene tiče, vrbara je fantastična gljiva, pamtim je još od najranijeg detinjstva, jer kada u kući imate ribolovca ili lovca, onda ste sigurni da ćete ovu gljivu jesti svaki put kada se pojavi na nekom panju ili drvetu vrbe.

vrbara drvoU najkraćem o gljivi, kako biste i sami znali da je prepoznate kada na nju naiđete.

Vrbara (što joj i ime samo kaže) uglavnom raste na starim panjevima vrba, pa čak i na živim vrbama i vrlo je agresivna, tj. uništava drvo. Može da se nađe i na drugom drveću kao što su hrast, topola, bagrem, šljive... Lako je prepoznatljiva zbog svoje izrazito narandžaste boje. Lepezastog je oblika i raste u grupama, tako da na jednom stablu ili panju možete nabrati zavidnu količinu ovih gljiva. Najbolje od svega je što ne postoji ni jedna slična otrovna gljiva sa kojom biste mogli da je zamenite.

Još jedna veoma važna napomena: šumsko pile spada u one uslovno jestive gljive! A to znači da pre jela mora biti dobro termički obrađena (sadrži oksalnu kiselinu kao i španat ili blitva), ali nikako se ne sme piti ili koristiti alkohol u kombinaciji sa vrbarom, jer može da izazove stomačne probleme (osećaj u stomaku je kao da ste se najeli kamenja i nije baš prijatno).

pohovana-vrbara2pohovana-vrbara1Osim pohovanja, vrbara je odlična za gulaše i paprikaše u kombinaciji sa drugim gljivama ili sa mesom.

Bilo da ih kuvate u paprikašu ili ih pohujete, prethodno ih blanširajte tj. stavite ih u ključalu vodu i kuvajte nekoliko minuta ili dok ne odmeknu. Skuvane gljive ostavite u cetku da se ocede od viška vode i da se prohlade.

Pripremite brašno, jaja i prezlu za pohovanje. Gljive posolite, pobiberite i uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezlu.

Pecite u dubokoj masnoći dok prezla ne porumeni, baš kao što biste pohovali i bilo koje meso.

Koristan link: KOJA JE OVO GLJIVA?

pohovana vrbara

  • Pinterest