Pohovana pečena paprika punjena sirom je za mene jedno od najboljih jela. Jeste da zahteva malo više vremena za pripremu, ali vredi svakog truda. Naravno da za ovaj recept ne morate koristiti sveže pečenu papriku, možete iskoristiti i pečenu papriku iz zamrzivača.

Potrebni sastojci:

  • 8 pečenih paprika,
  • 300 g sira,
  • 1 jaje,
  • so i biber.

Za pohovanje:

  • brašno,
  • prezla,
  • 2 jajeta,
  • so.

Napomena:

Dakle, osnovni preduslov je da prvo ispečete svežu crvenu papriku i da je očistite od ljuske i semenki. Idealno bi bilo da imate velike debele, mesnate paprike koje su zadržale oblik i nisu iskidane (kako ispeći papriku »»). Količinu paprika prilagodite svom apetitu, ali jedna do dve punjene paprike po odrasloj osobi bi trebalo da budu dovoljne, pogotovo ako ih poslužujete kao predjelo ili prilog. U zavisnosti od veličine paprika koje imate, ja sam računala da mi treba, otprilike po 2 supene kašike mešavine sira za svaku papriku, što je izašlo tih pomenutih 300 g sira (koji gram gore-dole). Ukoliko imate baš velike paprike ili baš sitne, prilagodite količinu sira "odokativnom" metodom da vam ne usfali ili da vam ne pretekne previše.

Priprema:

Spremite punjenje od sira tako što ćete izmešati sir, jaje, so i biber. Prohladjene i očišćene pečene paprike punite ovom smešom. Nemojte prepuniti paprike da sir prilikom pečenja ne iscuri.

Pripremite za pohovanje brašno, umućeno jaje i prezlu. Napunjene pečene paprike prvo uvaljate u brašno, zatim u jaja i na kraju u prezlu.

Paprike možete pržiti u tiganju u dubljoj masnoći, u fritezi ili u rerni - što je i najbolje jer ne treba mnogo masnoće. Mislim da sam već više puta rekla da sve što mogu pečem u rerni. Isplativo je kada ručak pravite za više osoba i kada vam treba mnogo više vremena da pržite u tiganju nego da sve složite u tepsiju i ispečete odjednom.

Kako se peče u rerni? Rernu uključite da se greje na 250°C. U tepsiju prvo stavite papir za pečenje. Sipajte malo ulja i premažite četkicom. Poslažite pripremljene paprike i premažite ih sa malo ulja. Kada se rerna zagreje, stavite tepsiju u rernu i pecite na istoj temperaturi 10-15 minuta ili dok paprike ne porumene. Vreme pečenja uglavniom zavisi od rerne (svaka je drugačija), možete ga produžiti ili skratiti, kao i što možete ali ne morate okrenuti papriku tokom pečenja. Sve zavisi da li vam rerna podjednako peče od gore i odole.

Pečene, pohovane paprike punjene sirom možete poslužiti tople, ali podjednako su dobre i hladne.

pohovana pecena paprika sa sirom

pohovana paprika

pohovana pecena paprika sa sirom 5

pohovana pecena paprika sa sirom 7

Podelite na društvenim mrežama