Kako godine prolaze, tako mi se sve više dopadaju "egzortičnija" jela. Nije baš da pileće nogice spadaju u egzotiku, pogotovo za naše roditelje i babe i dede, koji su se hranili u nekim drugačijim vremenima i kada se iskorištavao svaki jestivi deo životinje.

Razumem ja da mnogi ne vole pihtije, tako mnogi ne vole ni pileće nogice (recept za nogice u paradajz sosu i recept za nogice u soja sosu), ali ja ne spadam u tu grupu ljudi. Baš naprotiv.

Nego, kako se priprema ovo jelo?

Kada kuvate nogice, skuvajte ih više. Ne isplati se kuvati ih i trošiti struju 1-2 sata za par nogica. Kuvajte najmanje 1 kg, iskoristite odmah onoliko koliko ćete pojesti, a ostatak stavite u zamrzivač u manjim paketima i koristite ih kasnije kad želite.

Iako deluju da nema mesa i da to nije velika količina, verujte mi da jeste. Par komada nogica (3-4) za jedan ručak sa nekim prilogom je dovoljno. One su veoma zasitne. Osim toga, veoma je bitno da nogice dobro skuvate, skoro do raspadanja, kako bi bile što mekše, jer nema ništa gore od nedovoljno skuvanih i žilavih nogica. Kao da žvaćete žvaku.

Potrebni sastojci:

  • 500 g skuvanih pilećih nogica,
  • 1 jaje,
  • brašno,
  • prezla,
  • ulje za prženje (ili papri za pečenje ako ćete ih peći u rerni),
  • so, biber i ljuta paprika.

Priprema:

pohovane pilece nogice 7

pohovane pilece nogice 9

Oprane očišćene, u smislu da su odsečeni nokti, nogice skuvajte, u običnom ili ekspres loncu, svejedno.

U jednu posudu stavite malo brašna, u drugu razmutite jaje, a u treću stavite prezlu. Skuvane, oceđene i prosušene od vode, pileće nogice uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezlu. Ispohovane ih pržite u dubljoj masnoći ili ih poslažite u tepsiju obloženu papirom i pecite u rerni na 250°C, desetak minuta ili dok prezla ne porumeni. Poslužite ih uz prilog po želji.

pohovane pilece nogice 11

pohovane pilece nogice 18

Podelite na društvenim mrežama