Za pohovani goveđi jezik potrebno je da imate prvo skuvani goveđi jezik je osnova ovog jela. Kuvani jezik je najmekši, najsočniji komad mesa koji se dugo kuva, a kada takvo meso ispohujete, dobijete komad čistog zadovoljstva krckave korice i meke sredine.

Sastojci:

  • 1 goveđi jezik (oko 1 kg),
  • povrće za kuvanje supe,
  • 2 jajeta,
  • par kašika brašna,
  • par kašika prezle,
  • ulje,
  • so i biber.

Napomena:

Veličina, odnosno težina, jezika može da varira. Ako mislite da vam je ceo jezik mnogo za jedan obrok, prepolovite ga ili isecite na manje komade i zamrznite. Količinu namirnica uvek možete prilagoditi broju osoba za koje kuvate. Navedena količina bi trebala da bude i više nego dovoljna za 4 osobe.

Priprema:

Jezik dobro operite i stavite u ekspres lonac da se kuva zajedno sa povrćem. Kuvajte 35-40 minuta. Nakon tog vremena, nemojte ispuštati paru iz lonca nego ga ostavite da se pritisak sam smanji. Za to vreme jezik se još uvek kuva.

Skuvani jezik izvadite da se prohladi i ogulite ga. Isecite i odstranite žilice i masnoću, ako je ima. Ohlađen jezik isecite na kriške debljine oko 1 cm.

Jaja umutite sa malo soli, bibera i ulja. Kriške jezika uvaljajte u brašno, zatim u jaje i na kraju u prezlu. Ispohovan jezik stavljajte na papirom obloženu tepsiju i pecite u rerni na najvišoj temperaturi (250-280°C) desetak minuta, odnosno što kraće da bi se samo prezla ispekla i postala krckava, a da se jezik ne osuši. Ako ne želite da pečete u rerni, ispohovani jezik možete pržiti i u dubokoj masnoći, ili fritezi. Kako vam je lakše.

Pečene pohovane jezike poslužite uz povrće i prilog po izboru. Idealno jelo za nedeljni "bački ručak", supe, sosa (od paradajza, rena,ili višanja) i mesa.

pohovani govedji jezik

pohovani govedji jezik 3

pohovani govedji jezik 4

Podelite na društvenim mrežama