Pohovani mesni narezak je davnih sedamdesetih godina prošlog veka, bilo vrlo popularno jelo. Mislim da je mali broj ljudi iz moje generacije a da ga barem jednom nisu jeli. Možda je tada narezak bio drugačiji i bolji u odnosu na današnji, ne znam, ali tada je meni to bilo super jelo. A možda je sve to zato što većina dece i danas uglavnom voli baš tu "džank" i brzu hranu, jedino što je ona sada lepše i drugačije upakovana.

Sastojci:

  • 1 veća konzerva mesnog nareska (oko 400 g),
  • 2 jajeta,
  • 2-3 kašike brašna,
  • 4-5 kašika prezle,
  • malo ulja.

Napomena:

Za moj ukus ovom jelu nije potrebno dodavati so i biber jer je mesni narezak svakako i više nego dovoljno začinjen.

Priprema:

U činiji umutite jaja sa 2 kašike ulja. Narezak izvadite iz konzerve i isecite ga na tanju parčad. Kad kažem tanko, to znači koliko vam sama struktura nareska to dozvoljava, otprilike 3 komada po konzervi.

Svako parče nareska uvaljajte u brašno, zatim u jaja i u prezlu. Ponovite još jednom umakanje u jaja i u prezlu da bi korica bila deblja i hrskavija.

Ispohovan narezak složite u tepsiju i stavite u rernu zagrejanu na 250°C. Pecite na istoj temperaturi desetak minuta ili dok poh ne porumeni. Ispohovan narezak možete pržiti i u dubljem tiganju sa uljem (ili u fritezi), kako vam više odgovara.

Poslužite uz pomfrit, čips ili pire krompir uz majonez ili neku salatu po izboru. A pohovani mesni narezak možete poslužiti i u prepečenim hamburger zemičkama sa zelenom salatom, majonezom, sirom i nezaobilaznim crnim lukom i kiselim krastavcima.

pohovani mesni narezak

pohovani mesni narezak

Napomena za kraj, za razliku od nekadašnjih narezaka u kojima je bilo čak i mesa i narezaka koji su stvarno ličili na mleveno meso, ovi današnji naresci (barem oni koje sam probala) su uglavnom od masnoća i neke pihtijaste smese, koju registrujete tek kada se narezak ispeče i kada omekša jer tada više liči na paštetu nego na pohovano meso. Ne bih da generalizujem i da kažem da su svi naresci isti, jer nisam probala sve nareske svih domaćih proizvođača, tako da prepuštam vama da izaberete narezak za koji mislite da je dobar.