fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam
 • Gulaš od šumskih gljiva

  Gulaš od šumskih gljiva

  Kao što svaki gulaš ili paprikaš može da se pravi od različitog mesa, tako gulaš od gljiva može biti od različitih gljiva. Kojih? Najpribližniji i najtačniji odgovor bi bio, od onih koje imate ili volite.

 • Grilovane portobelo gljive

  Grilovane portobello gljive

  Portobello je gljiva iz iste porodice kao i obični, gajeni šampinjon. Razlika je u boji i veličini, a najprostije rečeno, portobelo je vrsta velikih, braon šampionjona. Zbog svoje veličine i čvrste strukture, odlične su za grilovanje, za punjenje, ili pohovanje. Blagog su mirisa i ukusa, tako da ih možete koristiti u različitim kombinacijama začina i ostalih namirnica.

 • Pastrmka na ohridski način

  Pastrmka na ohridski način

  Jedan od verovatno najpoznatijih načina pripreme pastrmke je upravo - pastrmka na ohridski način. U stvari, to bi trebala da bude i baš ohridska pastrmka, ali problem, gde je naći osim na Ohridu? Pod uslovom i da je tamo još uvek ima? Rešenje je, ako već ne možete kupiti divlju pastrmku, kod nas u ribarnicama se prodaju gajene pastrmke, što je u nedostatku ohridske, čini savršenom za ovaj recept.

 • Pašteta od rečne ribe

  Pašteta od rečne ribe

  Ako ste se nekad zapitali kako da napravite sami riblju paštetu, ovo je samo još jedan od mogućih načina (vidi recept za paštetu od pečene ribe).

 • Oslić na lešo

  Oslić na lešo

  Lešo oslić ili kuvani oslić. Verovatno najjednostavniji recept i najjednostavniji recept koji možete napraviti od ribe. Potrebno je osim ribe, samo malo povrća, začina i vode. I to je to, ukratko.

 • Paradajz čorba s pirinčem

  Paradajz čorba s pirinčem

  Paradajz čorba, jelo staro, obično, jeftino i sasvim jednostavno za pripremu. Ovog puta gusta paradajz čorba je sa pirinčem (rižom, pirinčom, orizom,..).

 • Čorba od gljiva i đumbira sa rezancima od tikvica

  Čorba od gljiva sa đumbirom i tikvicama

  Veoma interesantna i ukusna čorba od gljiva, đumbira i tikvica. U suštini i nema šta da bude loše u ovakvom receptu, pogotovo ako koristite divlje šumske gljive bogate mirisima i ukusima.

 • Zelena salata s mladim lukom

  Zelena salata s mladim lukom

  Najklasičnija, najobičnija i najjednostavnija zelena salata koju su svi, pretpostavljam, barem jednom probali.

 • Zelena čorba od samoniklog bilja

  Zelena čorba od samoniklog bilja

  Duži naziv bi bio: prolećna, zelena, posna, veganska, lagana čorba od korpive, sremuša, maslačka, mišjakinje. Dakle, samonikli baštenski ili divlji "korov" odnosno jestive travke i poneki cvet. Biljke koje u proleće možete ubrati skoro na svakoj livadi ili po šumama Fruške gore (sigurno i na mnogim drugim mestima u svetu, ali je ovo meni najbliže). Podrazumeva se da se biljke beru na čistim mestima, daleko od puteva, ljudi i ostalih zagađivača.

 • Sardine od rečne ribe

  Sardine od rečne ribe

  Sardina od rečne ribe? Svi znamo šta su sardine, ali zbog kraćeg i jednostavnijeg naslova sam tako nazvala recept za konzerviranu rečnu belu ribu. Šta je to rečna bela riba?  Bela riba je mala rečna riba koja ima mnogo sitnih kostiju i koju je skoro nemoguće jesti ukoliko se ne pripremi kako treba (kao npr. recept za reš pečene babuške ili pljeskavice od ribe). Konzerviranje ribe je još jedan od načina kako da od ovakve ribe pune sitnih kostiju napravite odlično i ukusno jelo.

 • Zelena salata s pomorandžom

  Zelena salata s pomorandžom

  Zeleno i narandžasto, zelena salata i pomorandža. Ako do sada niste probali, ne znate šta ste propustili. Ovo je jedna od salata koju pravim već mnogo godina, nisam ni primetila da je nemam na sajtu, a recept je ovde zato što mi je kuma nedavno rekla, da je već "sto puta" jela ovu moju salatu, a nikad nije videla kako je pravim. Eto zbog toga i ovaj krajnje jednostavan i običan recept.

 • Stakleni rezanci s gljivama i povrćem

  Stakleni rezanci s gljivama i povrćem

  Stakleni ili pirinčani rezanci, neprozirne bele boje kada su suvi, a providni kada se skuvaju. Odatle i naziv jer svojim staklastim, skoro providnim izgledom podsećaju na staklo. Ili kako bi moj muž rekao "izgledaju kao najlon za pecanje". U svakom slučaju ovo je recept za jedno brzo, jednostavno jelo s azijskim mirisima i ukusima.

 • Soba nudle sa gljivama i soja sosom

  Soba nudle sa gljivama i soja sosom

  Soba nudle, ili rezanci od heljdinog brašna u sosu od gljiva i soja sosa. Posno, vegetarijansko, vegansko, fino, ukusno, brzo, jednostavno. Malo li je za jedno jelo?

 • Losos sa paprikom

  Losos sa pečenom paprikom

  Grilovani losos sa pečenom paprikom i sosom od pečene paprike, bio bi duži naziv ovog odličnog jela od ribe.

 • Špagete u sosu od pečene paprike

  Sos od pečene paprike

  Sos od pečene paprike je odličan kako za testeninu, tako i kao dodatak kuvanom ili pečenom mesu ili ribi.

 • Pečeni som sa pivom i đumbirom

  Pečeni som sa pivom i đumbirom

  Malo drugačije pečena rečna riba, tačnije somu marinadi od piva, soja sosa i đumbira.

 • Prebranac s pečenom paprikom

  Prebranac sa pečenom paprikom

  Prebranac ili beli pasulj sa pečenom paprikom i suvim paradajzom. Jednostavno, posno, vegetarijansko, bez glutena, a nadasve ukusno jelo.

 • Salata od komorača, celera i pomorandže

  Salata od komorača, celera i pomorandže

  Komorač je odlično povrće koje možete koristiti kako presno tako i kuvano ili pečeno i u slanim i u slatkim jelima. Njegov sveži i veoma prijatan miris odlično se slaže uz skoro svako jelo.

 • Karpaćo od dimljenog lososa

  Karpaćo od dimljenog lososa

  Predjelo, meze ili zakuska, dimljeni losos svakako nije svakodnevno jelo, već jelo kada želite sebe da počastite nečim delikatnim odnosno delikatesnim.

 • Dimljena pastrmka sa batatom i graškom

  Dimljena pastrmka sa batatom i graškom

  Dimljena riba i slatkasti batat su odlična kombinacija. Ako mi ne verujete, moraćete sami napraviti ovaj veoma jednostavan recept za odlično jelo sa dimljenom pastrmkom. Umesto ljubičastog batata možete koristiti i narandžasti ili beli, ali ljubičasta boja batata me oduševljava.