Ovakvi recepti, odnosno jela su mi najomiljenija. Zbog toga što, jednostavno se priprema, brzo je i ukusno. Osim toga kombinacije, povrća i začina koje možete koristiti su ograničene samo vašom maštom i ukusom. Još ako imate mogućnosti da takvu hranu pečete na otvorenoj vatri... .

Još jedna bitna stvar, nije ovo neki precizni recept, sa u gram tačnim sastojcima, više je ideja za način kako da napravite ručak u prirodi, gde nemate šporeta, ni električnog ni plinskog, gde vam je jedini izvor toplote vatra (eventualno sunce, ako imate uređaje koji rade na sunčevu energiju).

Ova varijanta recepta je sa prolećnim izborom povrća, ali, kao što rekoh, u zavisnosti od sezone ili vašeg ukusa, možete menjati, dodavati ili oduzimati sastojke.

povrce u zaru 1

Za dva paketa folije:

  • 500 g mladog krompira,
  • 250 g špargle,
  • 250 g tikvice otprilike ili jedna manja tikvica)
  • par komada mladog luka,
  • puna šaka sasvim mladog graška koji je tek počeo da se zameće u zrno,
  • sveže začinske biljke - komorač, selen, bosiljak, ruzmarin,...
  • so i biber.

Mladi krompir skuvajte u vodi (desetak minuta). Naravno, kuvanje je isto na vatri, odnosno žaru. Možete koristiti ili neke starije šerpe, tučano posuđe ili kotlić. Jeste malo duži proces, ali ga možete ubrzati ako kod kuće na šporetu skuvate krompir. Svakako je mladi krompir lepši kada se priprema u fazama - prvo skuvate, pa onda pečete.

povrce u zaru 2

Dva veća parčeta aluminijumske folije premažite uljem. Raspodelite svo povrće i začine na te dve folije, posolite, pobiberite i dobro zavijte u pakete.  Pakete sa povrćem umotajte u još jedan sloj folije da pojačate i da se paketi ne bi raspali i otvorili pre vremena.

povrce u zaru 5

Ovako pripremljene pakete spustite u žar i pokrijte žarom. Ostavite tako nekih 10-15 minuta, otprilike, u zavisnosti od jačine vatre.

povrce u zaru 6

Nakon tog vremena izvadite pakete povrća iz vatre, očistite ih od pepela, otvorite, a pečeno povrće izručite u tanjir.

povrce u zaru 8

Ako želite, mešavinu povrća možete peći i u rerni u tepsiji (kao što je to recept za krompiriće u rerni). U tom slučaju vam nije potrebna folija, dovoljno je da svo povrće stavite u tepsiju i pečete na najjačoj temperaturi (kod mene je to 250°C) dok sve ne porumeni.

Podelite na društvenim mrežama