Obaveštenje! Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta.

Ukoliko nastavite dalje, podrazumeva se da se slažete sa tim. Dodatni info

Prihvatam

Ovaj sajt koristi Google kolačiće za statistiku poseta. Prikupljene podatke sajt Kuvarancije ne koristi u druge svrhe.

Prokelj na mladom luku

Prokelj ili kelj pupčar, jedna je od kupusnjača, čiji me ukus najviše podseća na kelj, što mu i samo ime govori. Ovo jelo nije komplikovano za spremanje, a osim  toga i brzo se sprema.

Količinu možete prilagoditi apetitima svojih ukućana, a za nas četvoro, odn. dvoje pošto deca ovo baš i ne vole, sam spremila pola kilograma ovog povrća. Od ostalih namirnica potreban je mladi crni luk, 3 čena belog luka, ili umesto mladog luka možete uzeti jedan praziluk.

Prokelj se prvo blanšira, odnosno prokuva 2-3 minuta u slanoj vodi i nakon toga se procedi. U šerpi se na malo putera i maslinovog ulja proprži isečena dva mlada crna luka, i dva-tri čena belog luka.

Kada luk postane staklast preko njega se stavi oceđen prokelj i sve zajedno se proprži nekih desetak minuta (najduže) na višoj temperaturi, da prokelj ne bi izgubio boju i postao maslinasto zelen. Sve se posoli, pobiberi i začini tucanom ljutom paprikom ako volite. Prokelj jeste malo gorkast, a dugim kuvanjem se ta gorčina još više pojačava.

Prokelj treba probariti da bi mu se ubile bubice koje žive u njemu, da malo odmekne. Ne znam da li ja uvek potrefim da kupim takav prokelj ili je on sav takav, ali uvek u njemu bude nekih živuljki koje ne volim baš da vidim u tanjiru. Ovako one kuvanjem uglavnom ispadnu i ostanu u vodi.

pilece rolnice1Ovakav prokelj odlično ide uz neko pečeno meso kao što su npr. rolnice od belog mesa sa suvim šljivama. Suve šljive i kupusasto povrće se slažu odlično.

  • Pinterest