Kada pričam o pripremi ribe kao što je npr. dunavski šaran, onda je, bez konkurencije, najbolji pohovani šaran, najlakše je ispeći ga u tepsiji u rerni, ali prženje šarana samo uvaljanog u malo brašna i začina je "klasik".

Jedino što ja prženje u tiganju izbegavam, pogotovo u zatvorenom prostoru, ali ako vama ne smeta miris pržene ribe kući ili ako imate mogućnosti da negde na otvorenom na ovaj naičin pripremate ribu, onda to treba i iskoristiti.

Za razliku od  šarana pečenog na roštilju ili u tepsiji u rerni, prženje znači dosta masnoće - u fritezi u ulju ili u tiganju u masti ili nekoj trećoj masnoći. Prženje u masti je ipak, kao što rekoh, klasik i standardni, uobičajeni i najjednostavniji način pripreme šarana, barem u našim krajevima pored Dunava.

Iako gajeni šaran ne spada u neku visokokvalitetnu ribu zbog mnogo kostiju i zbog "blatnjavog" mirisa (uloviti divljeg šarana je već neka druga priča i on spada u veoma cenjenu ribu za ribolov), šaran kada se dobro isprži je: slatkasto-slan, krckav kao friški čvarak. Da pojasnim još malo: šaran jeste masna riba, zna da "miriši" na dunavski mulj, ima sitnih kostiju i ne možete ga jesti kao pohovanu šniclu od pilećeg belog mesa, ali... Ako vam to ne smeta ili ste na sve to navikli, ili ako ste odrastali uz tu vrstu ribe, onda je šaran prava poslastica. Kod mene u kući i jeste poslastica.

przeni saran 1

Šta je potrebno za otprilike 4 osobe:

  • šaran od 1 kg,
  • 3-4 kašike kukuruznog brašna (može i pšenično ili neko drugo brašno koje imate),
  • 1 kašika aleve paprike (ljute ili slatke zavisi od vašeg ukusa),
  • so i biber,
  • mast za prženje.

Iako to svaki put napišem kad spominjem prženje rečne ribe - ukus prženog šarana u masti i onog u ulju je svakako u korist onog prvog, ali ako izbegavate svinjsku mast onda ga pržite kako vama najviše odgovara.

przeni saran 2

Najbolje je da vam u ribarnici očiste šarana, tj. skinu krljušt i izvade iznutrice da se ne biste sami patili sa klizavom-i-kao-živom-lakoispadajuće-skakutavom ribom. Ali ako znate i umete, sami očistite šarana i isecite ga na potkovice. 

przeni saran 5

Ako kupujete ili ste upecali celog šarana, glavu i rep obavezno sačuvajte za riblju čorbu. U stvari najlakše (ali i najskuplje) je da kupite isečene šnicle, tj. potkovice šarana.

U dubljoj činiji izmešajte brašno, papriku i biber. Isečene šaranske šnicle, posolite i uvaljajte u mešavinu brašna i začina.

Parčad ribe stavljajte u zagrejanu masnoću i pecite na srednjoj temperaturi desetak minuta uz okretanje (bar 3 puta). Da bi se šaran dobro ispekao i da bi se istopio "kao čvarak", potrebno je da se peče dugo i lagano.

przeni saran 6

Za kraj, kao prilog uz prženog šarana obavezna je obična krompir salata sa malo luka i sirćeta, ili kiseli kupus ili... šta god vam se učini pogodnim ;)

Podelite na društvenim mrežama