Punjenje suve paprike, sarme, način pripreme je manje više isti za sva ta jela, razlika je u sitnici zvanoj omotač. Meso sa pirinčem uvijeno u različite omotače kao rezultat daje sasvim drugačija jela. Ovoga puta omotač su suve paprike.

Punjene suve paprike mesom, su jedno od meni boljih jela.

punjene-suve-paprike

  • 1 kg mlevenog mesa (po želji kako više volite, da li svinjsko ili juneće ili mešano),
  • 30 sitnijih suvih crvenih paprika (relativan pojam, jer veličina suvih paprika može veoma da se razlikuje),
  • 1 luk,
  • 200 g pirinča,
  • mlevena crvena paprika, so i biber po ukusu,
  • zbog uštede u prostoru, dimljeno meso (butkice, kolenice i sl) ne stavljam posebno pored paprika dok se kuvaju, nego sameljem zajedno sa mesom malo dimljene slanine ili: dimljenu butkicu skuvam do pola tek toliko da može da se skine meso sa kosti i to meso sameljem i dodam u mleveno meso.

punjene-suve-paprike1Suve paprike stavite u činiju i prelijte toplom vodom. Ostavite ih da odstoje dok ne odmeknu, nekih desetak minuta.

Crni luk sitno naseckam i propržim ga na malo masti dok ne postane staklast. Dodam pirinač i sve zajedno kratko još par minuta propržim. Ovu mešavinu dodam u mleveno meso. Dodam začine i sve dobro umesim rukom. Kada pravim sarmu, punjene paprike i slično povrće punjeno mlevenim mesom - nikad ne dinstam meso jer ne volim kada se to punjenje raspada u tanjiru. Više volim akda je punjenje kompaktna masa mesa koje može da se seče nožem. To je već stvar ukusa.

punjene-suve-paprike3Dakle ovom smešom od mesa punim odmekšale suve paprike. Punjene paprike ređam u zemljanu posudu koja može da ide u rernu. Kada potrošite sav materijal, punjene paprike zalijte vodom u kojoj su stjale i po potrebi dodajte još vode toliko da ogreznu, kako bi pirinač mogao da se skuva.

Posudu dobro zatvorite (ako nemate poklopac umotajte je alu folijom)  i stavite u hladnu rernu. Rernu uključite na 200C. Punjene suve paprike pecite poklopljene oko 2 sata.

Skuvane odnosno pečene paprike u tanjiru poslužite sa kiselim mlekom ili jogurtom, ako volite.

Još nešto moram da napomenem za kraj, a to je da vodite računa, ako ne volite ljuto: u suvim paprikama često zna da se potkrade i poneka jako ljuta, tako da ako ovo jelo jedu i deca, obavezno per nego što im servirate ručak, proverite da jelo nije previše ljuto.

Podelite na društvenim mrežama