Klasično letnje jelo uz punjene paprike i ostalo povrće. Jednostavno se priprema, još ako imate klasični ekspres lonac ili neki od novijih kuhinjskih aparata tzv. multikukera, sve može biti i relativno brzo gotovo. Ovo poslednje je posebno važno jer niko ne voli da na visom letnjim temperaturama dodatno zagreva kuhinju.

Sastojci:

  • 1 kg g mlevenog junećeg mesa (možete i bilo koje drugo meso ako ne volite junetinu),
  • 1/2 šolje pirinča,
  • 1 crni luk,
  • 1/2 l soka od paradajza (ili jedna konzerva pelata, ili 2-3 velika sveža paradajza isečena na kockice),
  • 4-6 tikvica u zavisnosti od njihove veličine,
  • celerov i peršunov list,
  • 2-3 lista lovora,
  • 1 kašika mlevene crvene paprike (slatke ili ljute po ukusu),
  • so, biber.

Priprema:

U dublju činiju stavite mleveno meso, pirinač i sitno iseckan crni luk. Dodajte i iseckani celerov i peršunov list, pariku, so i biber. Sve dobro izmešajte i umesite rukom, kao smesu za pljeskavice ili burgere.

Tikvice presecite na pola i izdubite. Ukoliko nemaju velike koštice, sredinu tikvica nemojte baciti nego ubacite u lonac u kome ćete sve kuvati. Smesom od mesa punite tikvice i slažite ih u lonac. Kada sve poslažete, dodajte lovorov list, otprilike 1/2 l vode i sve još prelijte sokom od paradajza (ili dodajte nasečeni sveži paradajz). Vodu dodajem u ovo jelo zbog pirinča u mesu. Ukoliko stavite skuvani pirinač, onda vodu možete i izostaviti iz ovog recepta.

U ovoj mojoj varijanti sa multikukerom, jelo sam kuvala pod pritiskom na programu za supu 30 minuta. Ono što je najbolje kod ovakvih uređaja je da jelo možete kuvati pola dana, ili par sati ili samo dvadesetak minuta. Krčko možete programirati da se uključuju u programirano vreme, da kuvaju tačno određeno vreme i da se sami isključe. Vaše je jedino da ga "nahranite", tj ubacite sve potrebne sastojke u lonac, isprogramirate spravu i kad se vratite s posla, ručak gotov.

Ovo poslednje mi se posebno dopada i u poslednje vreme uglavnom i kuvam na taj način. Prvo, zato što aparat sve sam odradi (uključivanje, isključivanje, regulisanje temperature), drugo nije potrebno dodavati ikakvu masnoću (jelo je masno onoliko koliko je samo meso masno), a treće ukus je odličan. Odličan ukus je zahvaljujući tome da se sve kuva na niskoj temperaturi, nema isparavanja iz lonca, ne postoji mogućnost da vam jelo zagori... prednosti tehnologije ;)

punjene tikvice

punjene tikvice 2

punjene tikvice 3

punjene tikvice

stuffed zucchini punjene tikvice

Podelite na društvenim mrežama