Potrebne su vam okrugle male tikvice ili manje duguljaste tikvice. Umesto teletine možete koristiti i pileće meso - bitno je da mesu nije potrebna duga termička obrada, tj. da ne bude žilavo kada se ispeče. Možete puniti i papriku baburu, luk, paradajz, patlidžan... Bitno je da povrće u ovom jelu treba da ostane polupresno ili polupečeno, tako da je najbolje da koristite ono povrće koje može i presno da se jede.

U svakom slučaju, moja ideja je bila da od nekog mesa i povrća, što brže zgotovim ručak.

Šta je potrebno za tikvice punjene teletinom:

  • 1/2 kg teletine,
  • 2-3 male okrugle tikvice,
  • 1 babura paprika,
  • 1 sveža ljuta paprika,
  • 1 crveni luk,
  • 1 čen belog luka,
  • 100 g sira mocarela (ili nekog drugog sira koji će se lepo istopiti),
  • ulje, so i biber.

tikvice sa junetinom1

Na ulju treba kratko propržiti sitno iseckan crnu luk, jedan čen belog luka i dodati sitno iseckano ili mleveno meso. Kada se meso zapeče (nekih 5-10 minuta), sve posolite,i pobiberite, dodajte iseckane sredine tikvica i svež bosiljak. Promešajte i sve kratko propržite još 2-3 minuta. Izdubljene tikvice, paprike (paradajz, luk... ili šta god) napunite prodinstanim mesom.

Od gore stavite krišku sira mocarele, trapista ili nekog drugog sira, krišku paradajza i zapecite u rerni na 220°C dok se sir ne otopi. Pošto ja ne volim da provrće bude prekuvano odnosno prepečeno, tj. više volim kada se ono još malo krcka pod zubima, desetak minuta u rerni je što se mene tiče sasvim dovoljno. Ako volite kuvanije tj. pečenije povrće možete vreme pečenja u rerni produžiti ili tikvice, luk, paprike pre punjenja blanširajte, odnosno kratko probarite.

tikvice 

Napomena:

Leti, pogotovo kada su velike vrućine, osnova skoro svakog jela su mi paradajz, paprika ili tikvice. Prvo zato što je to povrće leti najjeftinije, drugo tikvice imaju malo kalorija a bogate su vlaknima i vodom, a treće veoma se brzo skuvaju, pogotovo ako kupite one sasvim mlade i male možete ih jesti i presne.

Postoji mnogo vrsta tikvica, bundeva, ukrasnih tikvi, manjih većih, okruglih, duguljastih, žutih, zelenih, slatkih i bezukusnih...

Kada hoću da napravim nešto na brzinu ili da ih ostavim presne, onda koristim male okrugle ili duguljaste tikvice - one su savršene za grilovanje. Kada hoću da ih pohujem uzimam one malo veće, sečem ih na kolutove i tako pohujem. Za punjenje, u zavisnosti od punjenja - sve su dobre.

Moram da priznam da mi se od svih tikvica najviše sviđajuone sasvim male duguljaste i žute. Te male i žute tikvice su najslađe i najukusnije, za salate, presne ili veoma kratko propržene, malo začinjene...

Iako mnogi kažu da ne postoji razlika u ukusu tikvica, u zavisnosti od njihove boje, što se mene tiče razlika postoji: kao što ukus zelene i crvene paprike nije isti, tako je i sa tikvicama. Pri ovome ne mislim na one "plastične" crvene, zeleno ili žute paprike, koje i jesu sve istog "plastičnog" ukusa, govorim o koliko toliko organski ili prirodno gajenom domaćem povrću. A takvo povrće osim što se razlikuje po boji možete razlikovati i po mirisu i ukusu, kao što se mogu razlikovati i po vremenu potrebnom da se ono pripremi i da li ga je potrebno ili ne termički obrađivati...

tikvice sa junetinom

tikvice sa junetinom2

Podelite na društvenim mrežama