Stari recept i jelo koji se "u moje vreme" pravilo za dečije rođendane i ostale slične proslave. Suština ovog recepta je u ideji, jer baget može svako da izdubi, a punjenje možete prilagođavati svom ukusu: može to biti na bazi sira, majoneza, mesne ili riblje paštete, ili bilo šta drugo što volite, a da od toga možete da napravite fil.

Sastojci:

Za 2 bageta potrebno je:

Za fil od paštete:

  • 4 kisela krastavca,
  • 1 šargarepa (iz turšije),
  • 2 vrhom pune kašike sitno iseckanog sira trapista.

Za fil od sira:

  • 1 crvena sveža paprika,
  • 1 zelena sveža paprika,
  • 1 žuta sveža paprika,
  • 200 g dimljene šunke (pečenice, vrata, mesnate slanine,...),
  • so i biber po ukusu u zavisnosti od toga da li je sir slan.

Napomena:

Ako koristite suvi, sitni "švapski" sir ili urdu, možete dodati i 1-2 kašike kisele pavlake ili kajmaka ili masnijeg sira, kako bi se fil bolje povezao. Bitno je samo da sir ne bude mnogo redak i voden kako kifla, tj. baget ne bi previše omekšala. Za moj ukus, najbolji je feta sir (onaj naš tzv. somborska feta). U ovom poslednjem slučaju, pošto je feta i slana i masna ne traba vam dodatna so kao ni kisela pavlaka.

punjeni baget 2

Priprema:

U paštetu dodajte 4 iseckana kisela krastavca, kockice sira i začine po vašem izboru (biber, ljuta ili slatka paprika, peršunov list i sl.) Ako želite u paštetu možete umešati i iseckano kuvano jaje ili tunjevinu (iz jedne konzerve) i tako dobiti nešto nalik ribljoj pašteti.  U svakom slučaju dodaci pašteti mogu biti različiti i prilagodljivi vašem ukusu.

U punjenje sa sirom dodajte sitno iseckanu papriku i iseckanu dimljenu šunku (ili šunkaricu, kobasicu, parizer,..) i sve dobro izmešajte.

Baget presecite popreko na polovine i svaku polovinu izdubite. Lakše ga je izdubiti nego da ga ostavite u komadu. Smesom od paštete ili sira punite izdubljeni baget. Napunjeni baget umotajte u najlonsku (ili aluminijumsku) foliju i stavite u frižider da se sve stegne i dobro ohladi. Ohlađeni napunjeni baget secite na komade debljine otprilike 1 cm. Poslužite kao prilog, predjelo, slano meze,...

punjeni baget 2

punjeni baget 2

Podelite na društvenim mrežama