Kao što pravite puter od badema, na isti način možete napraviti i puter od kikirikija, oraha, lešnika ili nekog drugog koštunjavog voća ili semenki - svaki se pravi na isti način. Razlika je samo u tom osnovnom sastojku od kojeg ćete ga praviti.

Osim blendera, šta je potrebno za puter od badema:

  • 250 g badema (ili kikirikija, oraha, lešnika,...),
  • 3-4 kašike ulja (najbolje bi bilo kada biste za svako koštunjavo voće ili semenke koristili i ulje od istog, ali pošto su ta ulja dosta skupa koristite bilo koje nerafinisano ulje koje možete sebi da priuštite),
  • so, biber po ukusu u zavisnosti od toga da li želite da pravite slatki ili slani namaz.

badem puter

Napomena:

Ako želite, možete i povećati količinu badema, ali ja više volim da pravim manje mere i da se taj puter brzo potroši, nego da pravim mnogo "nečega" što će mi se povlačiti po frižideru.

Priprema:

Badem prvo kratko zapecite u rerni (ili u tiganju) na srednjoj temperaturi (ne sme da zagori), tek toliko da zamiriši. Ako ne želite da pravite puter sa bademom u ljusci (naravno da ne mislim na onu tvrdu debelu ljusku, nego na onu unutrašnju tanku), onda badem prvo blanširajte i ogulite.

Ako pravite puter od badema sa ljuskom, puter će biti tamniji, a ako ga pravite sa oguljenim badem dobićete svetao puter - logično.

badem puter1

U blender stavite ispečeni badem i sameljite ga da se pretvori u kašu. Što ga više meljete smesa će biti mekša, odnosno badem će pustiti svoju masnoću. Ulje dodajte tek na kraju ako vam se učini da je smeša previše gusta, ali na kraju krajeva možete čak i izostaviti ulje. Nećete ništa izgubiti na ukusu, jedino što će puter biti malo mekši sa dodatkom ulja. Nemojte da se zabrinete ako je smesa, tj. puter malo ređi kad ga sameljete. Kada odstoji par sati u frižideru i kad se ohladi - stegnuće se.

Na samom kraju začinite puter solju i biberom po ukusu.

Dodatak:

Kao što ovaj puter može biti slan, može biti i sladak. U tom slučaju umesto bibera i soli, stavite 1-2 kašikice šećera i promešajte. Možete dodati i začina kao što su vanil šećer, cimet ili nešto treće po vašem ukusu.

Takođe, ako pravite slatku varijantu putera, u blender zajedno sa bademom možete dodati i par kockica crne čokolade. Da li treba da vam pričam kakav je to namaz za palačinke? Savršenstvo!

badem-puter3

Podelite na društvenim mrežama