Kao što sam već napisala u receptu za puter od badema, princip izrade domaćeg putera od koštunjavog voća ili semenki je vrlo lak i jednostavan. Jedina stvar koja može da vam predstavlja problem je blender, ili neka druga sprava kojom ćete samleti kikiriki.

Kada pravim puter od kikirikija, obično pravim od mešanog, tj. po polovinu pečenog neslanog i prženog slanog. Zašto? U domaćoj varijanti puteram nikad ne dodajem ni so, niti ulje.

kikiriki-puter6

Ako koristite samo u ulju prženi slani kikiriki, svakako nije potrebno da dodajete masnoću, kao ni so - za moj ukus, puter napravljen samo od slanog prženog kikirikija je pretrano slan i masan - otužan.

Kikiriki puter možete praviti i samo od pečenog neslanog kikirikija i takav puter možete koristiti i za kolače i neka druga slatka jela. Ali, bez soli, malo je bljutav.

Zato je, za moj ukus, idealna mešavina slanog i neslanog kikirikija - neka zlatna sredina.

I za kraj, kikiriki možete i sami peći u rerni ili pržiti u ulju, da li u ljusci ili oljusten, zavisi od vašeg ukusa. U ovom slučaju sami određujete ukus dodavanjem soli, bibera ili drugih začina.

kikiriki-puter5

Puter obično pravim od nekih 300 g kikirikija, tj. toliko ga kupim, ali pošto se od te količine obično pojede jedan deo i pre mlevenja, nikad nemam tačnu meru (da li treba da kažem da se desilo već x puta da sam morala dokupljivati kikirikija, jer se veći deo pojede i pre nego što stignem da napravim puter).  U principu za ovo i ne treba neka mera jer se pravi po ukusu.

kikiriki puter3

Bitno je jedino da kikiriki dobro sameljete, da se što više usitni i da postane "puterast". To "puterast" znači da ga treba mleti toliko dugo dok ne počne da se odvaja masnoća. Kada ga budete mleli videćete i sami. U početku je smesa dosta suva, ali što se duže melje postaje žitkija.

Naravno, nemojte očekivati da dobijete savršeno glatki puter kao onaj kupovni iz tegle. To je nemoguće u kućnim uslovima, ali ste jedino na ovaj način sigurni da u tom puteru, osim kikirikija, nema nikakvih dodataka, osim onih koje ste sami stavili.

Kao što sam već i rekla ovaj puter može biti i sasvim neslan i možete ga koristiti i u slatkim jelima, ali ako volite slani kikiriki puter, onda u njega možete dodati i bibera ili ljute paprike ili nekog drugog začina.

Puter možete koristiti i u kuvanim jelima kao što je npr. kari piletinu ili pileće batake sa kikiriki puterom...

kikiriki-puter-tegla

Podelite na društvenim mrežama