Ribe kao što su štuka (štuka u mundiru od slanine) ili smuđ, ribe grabljivice čije meso je suvo i posno, odnosno nemasno, su idealne u kombinacijama sa slaninom. Smuđ orli jeste moj omiljeni recept ne samo sa ribom, a ovi ražnjići od smuđa u mundiru od slanine mu opasno konkurišu.

Sastojci (za 2 osobe):

  • 300 g otkošćenih fileta smuđa,
  • 10 tankih režnjeva slanine (otprilike),
  • so i biber.

Napomena:

Ako ne znate sami da otkostite ribu i da joj skinete kožu, najbolje je da to urade u ribarnici, ili kupite već gotove pripremljene filete ribe. Ako nemate smuđa, od rečne ribe možete koristiti i štuku, a od morske oslića ili neku drugu sličnu nemasnu ribu. Koliko vam treba slanine? Za svaki komadić ribe vam je potrebna jedna tanka šnita.

Priprema:

Svaki file smuđa (u zavisnosti od veličine) isecite na 4-5 trakica, približno jednake veličine. Svaki komad ribe, stavite na parče slanine i urolajte. Zakačite čačkalicom da se ne razdvaja i slažite u tepsiju. Tepsiju sa ražnjićima od smuđa stavite u rernu zagrejanu na 250°C i pecite 10-15 minuta ili dok se slanina ne istopi i ne postane krckava. Temperatura rerne mora da bude visoka kako bi se slanina što pre istopila a riba u sredini ostala sočna.

Pečene ražnjiće poslužite uz krompir i salatu po izboru.

smudj raznjici 6

Zander im Speckmantel

smudj raznjici 7

smudj raznjici 8

Podelite na društvenim mrežama