fbpx

Brzo i lako

 • Kako napraviti domaće jabukovo sirće?

  Razlika između industrijskog i domaćeg jabukovog sirćeta je takva i tolika da je teško uopšte i praviti poređenja. Osnovna razlika: domaće jabukovo sirće miriši na jabuke, a što se tiče kiseline mnogo više podeća na kiseliji sok od jabuke nego na mnogo kiselije industrijsko sirće. 

 • Grilovani koziji sir

  U ovom receptu nije poenta u virtuoznosti, velemjastorstvu u kulinarskim veštinama. Pečeni koziji sir je samo još jedan od dokaza koji potvrđuju pravilo da su najjednostavnija jela ujedno i najbolja. Nije stvar čak ni u tome da li ćete sir jesti kao predjelo, kao užinu ili kao meze, da li ćete jesti iz skupocenih tanjira ili negde napolju sa društvom, pored vatre tj. roštilja onako prstima  (kako je u stvari i najslađe). Pokušajte da uživate u ovom jelu, bar onoliko koliko i meni prija.

 • Dinja sa šunkom

  Postoji li neko ko živi na ovim prostorima, a da nije probao dinje ili da ne zna šta je to? Da li znate zašto se za one dinje koje nisu baš slatke se kaže da su kao krastavac? Osim što po ukusu podsećaju na krastavac, po nekoj botaničko-biološkoj podeli dinja pripada porodici lat. Cucurbitaceaeu koju spadaju i lubenice, bundeve, krastavci... a rodu lat. Cucumisgde su isto tako krastavci. Vrsta dinja ima mnogo, ne bih se upuštala u njihovo nabrajanje i razliku u izgledu, debljini kore, boji, ili ukusu. Ono što je karakteristično za sve dinje je da su sve bogate vodom i hranljivim materijama, ali i da imaju malo kalorija.

 • Moje dojke su OK, a tvoje?

  Za početak moram da kažem da su ove "seksi" slike moje slike sa mamografskog pregleda, urađene pre nekoliko dana. Ovaj tekst je nastao kao doprinos web akciji moje dojke su ok, koja treba da podstakne žene da razmišljaju i učine nešto za svoje zdravlje, kao i akcijama novosadskog Doma zdravlja.

 • Shiitake (šitake) sendviči

  Gljive šitake ili shiitake (lat. Lentinula edodes) potiču iz daleke Azije. Na prostorima Japana, Kine i Koreje gaje se preko 1000 godina, dok se kod nas ove šitake gaje relativno kratko vreme. To znači da ih u Srbiji, još uvek ne možete kupiti baš na svakoj pijaci ili marketu, ali ih možete kupiti sveže ili osušene u bolje snabdevenim supermarketima ili pijacama.

 • Topla salata od sremuša

  Fina i neobična salata sa sremušem.

 • Kuvar Evropskog udruženja kardiologa

  Knjiga koja se zove "Evropski kuvar" predstavlja preporuku Evropskog udruženja kardiologa (European Society of Cardiology) za zdravu ishranu, bar kada su u pitanju srce i krvni sudovi.

 • Kuvano vino i novogodišnja šetnja

  kuvano-vino

  Još jednom svima želim srećnu i uspešnu 2011. godinu. Kao dobar početak jedne godine (osim ića i pića) predlažem i jednu dobru zimsku šetnju. Bez obzira gde živite, sigurno imate ili deo grada bez automobila, ili neko izletište u okolini gde možete provesti barem sat ili dva u šetnji.

  Kako smo se za doček fino najeli i napili, 1. januar je tradicionalno dan za odmaranje, spavanje i teglenje od stola do kreveta i nazad, pa tako u krug.

 • 6 supernamirnica u borbi protiv raka

  Danas sam naišla na jedan vrlo zanimljiv tekst, o tome kako hranom očuvati zdravlje. Naravno da to nije i dovoljan uslov, ali svakako jeste jedan o potrebnih uslova za zdraviji život. Ove savete možete smatrati dobrim ili lošim, možete ih se pridržavati ili ne, ali sigurno je da vam ne mogu naškoditi, naprotiv uključivanje više voća i povrća u ishranu može vam samo koristiti. Tekst je preuzet ODAVDE, a u nastavku sledi moj "slobodni prevod".

 • Fruškogorske gljive

  gljivarski-stomaglenkagljivarski-sto1
  Prošle nedelje je na Fruškoj Gori, u Informativnom centru kod spomenika na Vencu, bio organizovan skup udruženja gljivara iz cele Srbije i okruženja.

  Bilo je veoma zanimljivo i interesantno jer su se na jednom mestu mogle videti mnoge vrste gljiva koje rastu u Srbiji a takođe i čuti dosta zanimljivih izlaganja iskusnih gljivara. Pricalo se o hranljivosti, lekovitosti, otrovnosti, načinu razlikovanja jestivih i otrovnih gljiva koje ste mogli odmah na licu mesta i da vidite, omirisete, opipate... Naravno da ovakvi skupovi ne prolaze bez kotlića, a ovaj put gljivarskog paprikaša ili tzv. "gljivaša" kako ga je nazvao čovek (nažalost zaboravila sam mu ime) iz Banje Koviljače. Ovde sam prvi put uživo videla našu najotrovniju gljivu zelenu pupavku kao i nista manje opasnu panterovku. Takodje sam prvi put čula priču o hrastovoj sjajnici (mislim da se tako zove) i o njenoj izuzetnoj lekovitosti. To je na izgled, jedna jako lepa tamno crvena gljiva, mada veoma tvrda i nije jestiva, ali se od osušene i samlevene prave tinkture koje "nema za šta nisu lekovite" (tako su rekli).

 • Salata od presne cvekle, rena i celera

  Još jedna zdrava, jesenja salata, koja se sprema veoma jednostavno, a uz to i praktična jer je možete držati u frižideru i nekoliko dana nakon pripremanja, sve dok je ne pojedete. Ali, nije pogodna za neko duže čuvanje, jer miris rena brzo izvetri - bolje je spremati u manjoj količini.

 • Zdrava ishrana - uravnotežena ishrana

  Šta znači zdrava ishrana?

  primida_ishraneDa li  ste i koliko puta sebi postavili ovakvo pitanje? Većina, ipak o ovome ne razmišlja dok ih nužda (čitaj: bolest) na to ne natera. Stara je izreka da „zdrav bolesnom ne veruje", i zato ljudi u najvećem broju slučajeva ne razmišljaju o tome da „zdravlje na usta ulazi". Nemam nameru da ovde pišem o naučnim raspravama i dokazima za ili protiv određene vrste hrane ili načina ishrane. Ovo je moj pokušaj da pre svega naučim sebe, a možda i one koji budu čitali ovaj tekst, nekim osnovnim opšteprihvaćenim principima zdrave ishrane. Pisaću o svojim pogledima i mišljenjima na ovu temu, a verovatno će se i ta razmišljanja menjati kako vreme bude prolazilo i kako bude tekao napredak u ovom vidu mog „usavršavanja".

  Moram da kažem i to da sam mnogo tvrdoglava osoba, i da me je teško ubediti u nešto u šta ja ne verujem, mogla bih sebe nazvati empiristom (iako ne volim nikako da se deklarišem), jer verujem u sopstveno iskustvo, sve ostalo „može bit', a i ne mora". Poštujem tuđe mišljenje, ali je njegovo prihvatanje neka sasvim druga priča. Ovo pisanje je možda i jedan od mogućih načina kako sebe da menjam na bolje, makar kada je zdrava ishrana u pitanju. Pošto je ovo veoma opširna tema, naravno da ne mogu sve napisati u jednom članku, zato ću pisati u nastavcima, kako budem imala inspiraciju. Ipak sam ja žena u „najboljim godinama" kojoj je krajnje vreme da razmišlja o zdravom načinu života.

  Dakle, evo prvi krajnje uopšten i skraćen tekst o osnovama pravilne ishrane:

 • Tai Či i zdravlje

  Ako nekad u parkovima vidite grupe ljudi, neobičnih ali uvežbanih pokreta da znate da se radi o Tai čiju, drevnoj kineskoj borilačkoj veštini, koja i kod nas postaje sve poznatija. Takođe, ako se pitate kako da vežbanjem potrošite pokoju kaloriju unetu hranom, ili kako da sebe učinite pokretljivijim, ili kako da se opustite i smanjite nervozu i koliko-toliko eliminišete stres kao faktor rizika za vaše zdravlje - tai či je pravo rešenje. Zašto?

Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije