Šta reći za testo s krompirom,osim da ga jednostavno obožavam. To nije jelo, to je više od jela (osim onog 'leba i masti). Testo sa sirom, s krompirom ili sa makom ili orasima.... na tome sam odrasla.

Osim toga za nasuvo (nije greška u kucanju to jeste jedna reč, koja za mene podrazumeva baš testo s krompirom) najbolje je domaće testo, ali ako pripadate "mojoj" grupi  i ne volite to da pravite, onda je kupovno testo savršeno. Jeste da to nije taj pravi ukus, ali ... u odnosu snaga: brzina vs. kvalitet, u ovom slučaju (kao i u mnogim drugim), pobedila je brzina i jednostavnost.

testo-sa-krompirom

Zašto je nasuvo postan recept? Zato što se testo može praviti samo od brašna i vode. A gotova testa koja danas možete kupiti u radnji su i tako skoro sva posna odn. bez jaja, a pogotovo ona integralna testa od raznih žitarica (raženo, heljdino...). Ako volite crni integralni hleb, mislim da može da vam se svidi i integralna testenina, u bilo kojoj od ovih kombinacija.

Ne morate koristiti mast za zapršku, to može da se radi i na ulju, čak može i na samoj vodi.

Kako se sprema nasuvo?

  • 500 g očišćenog krompira,
  • 500 g testenine,
  • 1 kapika crvene mlevene paprike,
  • 1 kašika masti ili ulja,
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Odvojeno skuvajte testo i krompir. U šerpu stavite kašiku masti (ili ulja) dodajte papriku i kada paprika zamiriši, dodajte napola izgnječen krompir, oceđeno testo i sve se zajedno promešajte i kratko zapecite u šerpi. Najbolje je kada testo malo "uhvati" na dnu šerpe. Za originalni (babin) recept treba na masti propržiti i izdinstati glavicu luka, pa tek onda dodati mlevenu papriku i sve ostalo ali ja nikad nisam volela testo sa lukom. Što znači, da vi možete da ga dodate u jelo ako volite.

Starinsko nasuvo se sprema od testa tipa "flekice", odn.od kidanog testa nepravilnog oblika. Ako rešite sami da pravite testo, otprilike na pola kilograma brašna ide 3 jajeta i malo vode. Kada se testo mesi, u udubljenje u brašnu se stave jaja, postepeno se pridodaje brašno i po potrebi voda, dok se ne dobije testo koje nije previše tvrdo, ali se i ne lepi za ruke. Razvuče se oklagijom što tanje i seku se rezanci širine jednog prsta ili se, kao što rekoh, kidaju komadi veličine približno 5x5cm. Ako imate mašinu za testo, možete ga i tako razvlačiti i seći na parčad ili rezance uz odgovarajući dodatak na mašini » detaljniji recept za domaću testeninu.

rezanci nasuvo sa krompirom 3

rezanci nasuvo sa krompirom 4

Podelite na društvenim mrežama