A za kraj ručka ili bilo kog drugog obroka, umesto kolača ili kao kolač - rezanci s makom. Doduše, ne moraju to uvek biti rezanci, mogu to biti i štrudle ili šufnudle sa makom. Poenta je da bude maka uz dodatak nekog testa. Baš tako kako sam napisala, testo kao dodatak maku, a ne obrnuto.

Ne znam zašto je mak toliko popularan u Vojvodini, stari pričaju da su nekada žene na selu maloj deci kuvale čaj od maka kako bi što duže spavala. Zašto? Svi znamo da se iz nezrelih čaura maka dobija opujum. Zbog toga je mak još od vremene stare Grčke simbol dubokog sna, zaborava i smrti, ali zbog mnoštva sitnih sjemenki makovoj čauri neki ga smatraju i simbolom obilja, bogatstva, plodnosti i ljubavi. Cvet maka smatraju i simbolom prerane smrti, kao i sećenjem na stradale u ratovima. Mnogo je simbola za jednu tako malu biljku, ali to ovog puta i nije tema.

Tema je da je recept za nasuvo s makom koji je krajnje jednostavan, osim ako sami pravite rezance. Moram da kažem da domaćim rezancima nema premca, ali kada ste u žurbi ili nemate prostora i mogućnosti da sami mesite i razvlačite testo, i kupovno je dovoljno dobro. Ovde pogledajte detaljan recept za domaću testeninu »»

Šta je potrebno za rezance s makom:

  • 200 g rezanaca,
  • 100 g mlevenog maka,
  • 1/2 kašikice cimeta,
  • malo naribanog muskatnog oraščića,
  • 1/2 dl vrelog mleka.

Napomena: mak se sada uglavnom prodaje već zašećeren i začinjen. Ukoliko vam to nije dovoljno slatko, vi dodajte još šećera u mleveni mak. Količinu testenine i maka prilagodite svojim potrebama. Osim toga, ako želite posno jelo, preko rezanaca samo pospite slatki samleveni mak. Nema potrebe da se mak preliva mlekom.

Mak izmešajte sa cimetom i oraščićem i poparite vrelim mlekom. Izmešajte. U ovu smesu dodajte skuvane rezance, promešajte i poslužite.

rezanci nasuvo sa makom 11

rezanci nasuvo sa makom 12

rezanci nasuvo sa makom 13

rezanci s makom

poppy seed pasta

Podelite na društvenim mrežama