Rezanci ili testo sa crvenim ili ljubičastim kupusom je skoro pa isto što i nasuvo sa "običnim" kupusom. Razlika je naravno u boji.

A da li postoji razlika između crvenog ili ljubičastog kupusa i običnog kupusa. Osim boje, razlika je i što je crveni kupus čvršći i, barem meni, je mnogo bolji kada se malo proprži ili izdinsta nego kada je presan. Zeleni, ili beli futoški kupus su bolji za svežu salatu, ali na kraju krajeva sve je to stvar ličnog ukusa.

Sastojci:

  • 1 glavica crvenog kupusa (otprilike oko 1 kg, što zavisi i za koliko osoba kuvate),
  • 1 veliki krompir,
  • 500 g rezanaca suvih (koristite šta želite: domaće rezance sa jajima ili neku indutrijsku testeninu bez jaja),
  • malo ulja (ili masti),
  • so i biber.

Priprema:

Kupus isecite na sitnije komade, rezance ili kockice, kako više volite. Krompir iseckajte na sitne kockice.

U dubokoj i većoj šerpi zagrejte ulje i dodajte iseckani kupus. Posolite i dobro pobiberite. Ja volim kada dinstani kupus miriši na biber. Ako ne volite ljuto ili ne volite biber, vi ga nemojte dodavati. Dodajte i kockice krompira. Sve pržite uz povremeno mešanje dok kupus ne pusti sok, onda smanjite temperaturu ringle, poklopite i ostavite da se kupus dinsta u sopstvenom soku dok se teste ne skuva. Testo kuvajte u posebnoj posudi.

U šerpu sa kupusom dodajte skuvano i oceđeno testo, promešajte i poslužite odmah.

Napomena:

Ako volite mekši kupus, možete dodati i vodu u šerpu sa kupusom i duže ga kuvati. Ako ga kratko dinstate, svega petnaestak minuta ili koliko je potrebno da se skuvaju rezanci, onda kupus ostane malo krckav. I to je stvar ukusa i dužinu kuvanja prilagodite svom ukusu.

testo sa crvenim kupusom3

testo sa crvenim kupusom1

testo sa crvenim kupusom2

testo sa crvenim kupusom uvod

Podelite na društvenim mrežama