Ako postoji čorba od ničega, onda bi ovo mogli biti rezanci sa "ničim". Šalu na stranu, daleko je ovo od ničega, pogotovo što u ovom jelu ima tartufa. Doduše malo, ali oni su svakako samo začin koji zbog svog intenzivnog mirisa preovladava ovim krajnje jednostavnim jelom.

Osim toga, znam da se ne kaže "sa ničim", nego "ni sa čim", ali to nije tema ovog recepta. Tema ovog recepta je kako napraviti savršeno jelo od minimalnog broja sastojaka.

Sastojci:

  • 250 g testenine (špagete ili rezanci),
  • 1-2 kašikice sveže samlevenog ili izmrvljenog bibera,
  • 1 puna kašika putera,
  • malo narendanog svežeg tartufa,
  • 2-3 kašike narendanog parmezana (ili nekog drugo sira po izboru).

Moram da kažem da je ovo jelo odlično čak i bez tartufa, jer je papreni i mirišljavi biber dovoljno jak začin (što svi već i znaju).

Priprema:

Prvo skuvajte testeninu i 2-3 minuta pre nego što je kuvana, u dubokom tiganju na niskoj temperaturi otopite puter sa sveže samlevenim biberom, dok ne zamiriši. Skuvanu testeninu ocedite (ostavite par kašika vode u kojoj se testo kuvalo negde sa strane) i preručite u tiganj sa puterom i biberom. Dodajte i malo tečnosti u kojoj se testo kuvalo da rezanci ne budu sasvim suvi.

Dodajte narendani sir,  sve promešajte, sipajte u tanjir i od gore narendajte sir i tartuf.

Zahvaljujući Milki imala sam priliku da napravim i ovu zanimljivu kombinaciju testenine, bibera i tatufa.

Tartuf jeste gljiva koju mnogi plaćaju i suvim zlatom (pogotovo neke vrste belog tartufa), ali (moram da kažem to "ali") koliko god da ima izražen miris i koliko god da je taj miris lep, za mene je i dalje vrganj neprevaziđen. Tako da, nemojte se sekirati ako nemate tartufe, jer ovo jelo je samo jedan od načina kako da osetite miris i ukus ove gljive. Crni tartuf se i služi samo kao začin nekoj neutralnoj hrani (kao što je testenina ili pirinač ili nešto slično) i kada želite samo da istaknete miris ove gljive. A pošto se biber, puter i gljive, generalno, odlično slažu, logično je i da u ovom jelu ima dosta i bibera i putera.

rezanci sa tartufima 3

rezanci sa tartufima

rezanci sa tartufima 11

Podelite na društvenim mrežama