Recept sam dobila od mog imenjaka Cileta, odnosno tate mog drugara Žileta.

Kari nije jedan od mojih omiljenih začina, i zato uvek imam malu odbojnost prema jelima koja u svom nazivu imaju "kari". Ali, ovog puta sam morala probati salatu od ribe sa karijem iz poštovanja prema Ciletu. Uf... kako bih pogrešila da je nisam probala...

Mere su naravno odokativne, jer drugačije ne može biti, tačnije i sama sam dobila takav recept.

Cile kaže da je za riblju salatu sa karijem najbolje koristiti neku suvu rečnu ribu, kao što je npr. tolstolobik, ili bucov, deverika, bandar, smuđ ili štuka. Ako idete na pecanje ili znate i možete da upecate dovoljnu količinu ribe, onda to za vas ne bi trebao da bude problem. Pošto ja spadam u one tzv. vikend ribolovce, koji idu par puta godišnje na pecanje i to na one kultivisane ribnjake, dugo bi trajalo da je napecam, stoga sam kupila ribu na pijaci i to 1 kg tolstolobika u jednom komadu (ne u šniclama, mada u principu je svejedno).

cile i cile

U odgovarajuću veću šerpu sipajte vodu, dodajte 1 kašiku jabukovog sirćeta, nekoliko zrna bibera, lovorov list i kašikicu soli. Kada voda provri, spustite u nju komad(e) ribe. Kuvajte oko 30 minuta, da se riba dobro skuva.

Skuvanu ribu izvadite iz vode i ostavite da se malo prohladi. Sa ribe skinite kožu, povadite sve kosti i komadiće ribe slažite u staklenu činiju. Kada dno činije prekrijete komadima ribe, dobro je pospite vegetom ili nečim sličnim (nisam probala da napravim samo sa solju, pretpostavljam da može i tako). U ovom slučaju Vegeta, odnosno so, su konzervansi koji će omogućiti da salata duže stoji. Preko Vegete pospite kari da sve bude ravnomerno prekriveno. Preko toga naseckajte sitno svežu ljutu papriku ili pospite tucanom ljutom suvom paprikom, krupnije sečenim belim lukom i mlevenim biberom. Sve to prelijte uljem (kako Cile kaže: "Riba mora da pliva - u vodi, ulju, masti ili vinu).

ciletova riblja salata1

Postupak ponavljajte dok ne potroštite svu skuvanu ribu.

Ova salata najviše podseća na one sardine iz konzerve: jeste slana i jeste masna, ali ta so i ulje joj omogućuju da stoji u frižideru bar 1-2 nedelje, a da se ne pokvari.

Pošto sam dobila osnovni recept, moraću da probam kako bi izgledalo kada bi se u ovu salatu dodalo malo kikirikija, ili kako bi izgledala ova salata bez vegete i sa nekim drugim začinima npr. bosiljkom ili ruzmarinom...

Uglavnom, kao ideja je odlična - kao ukusno predjelo ili zakuska, takođe je odlična. Kako i šta dalje kombinovati u zavisnosti od vrste ribe ili začina, ostaje mi da isprobam i napišem.

Ako se vi nečeg setite, ili ako ste već pravili neku sličnu salatu, javite se, pišite i podelite sa nama vaša iskustva.

NAPOMENA:
Vodu u kojoj ste kuvali ribu nemojte slučajno (ili namerno) baciti, dodajte začine: papriku, paradajz, vino... napravite riblju čorbicu ;)

Podelite na društvenim mrežama