Do sada sam u dva navrata objavila tekstove o ribljim čorbama i različitim receptima: jedna priča je takmičenje u kuvanju riblje čorbe (napisao Ivan Lazarević), druga je riblja čorba u kotliću i za kraj, kao što svaka trilogija mora imati tri dela, finalni završni treći deo ôde, tj. trilogije o kuvanju riblje čorbe - file(t) riblja čorba.

Ova treća verzija, koja je možda najjednostavnija za pripremu, sa najmanje "mudrovanja", ali je po ukusu najbliže onome što zovemo supom ili kiselom čorbom.

Za filet riblju čorbu, kao i za svaku riblju čorbu, naravno da je pre svega potrebna riba, ili najbolje da su to glave i repovi šarana, soma i par komada sitne bele ribe.

Priprema:

riblji temeljac

U veći lonac, u kojem obično kuvate supu, stavite ribu i sipajte vode (toliko da prekrije ribu i još malo preko),dodajte:

  • 2 dl belog vina,
  • 2 dl soka od paradajza,
  • biber u zrnu, lovorov list, so,
  • 3 kašike sitne mlevene crvene paprike (po ukusu možete dodati i ljute paprike),
  • 2-3 šargarepe,
  • po jedan peršun i paštrnak,
  • 1 veći krompir,
  • 1 veću glavicu crnog luka koji ste naribali na trenicu.

Lonac stavite na šporet i kad voda provri kuvajte poklopljeno, na laganoj vatri, oko sat vremena da se riba dobro skuva. Isto kao kada bi kuvali npr. kokošiju supu.

Kada se riba skuva, supu procedite kroz cetku, a povrće (šargarepu, krompir,...) ispasirajte i dodajte u proceđenu supu od ribe.

Proceđenu riblju čorbu vratite na ringlu i kad provri dodajte komade presne ribe bez kosti, kao što je npr. potrbušina od soma, a možete dodati i meso sa skuvanih ribljih glava, kao i ikru. Kuvajte još nekih dvadesetak minuta dok se riba ne skuva.

Obavezno pre kraja probajte čorbu i po potrebi dodajte soli i ostalih začina.

riblja corba 1

riblja corba 2

Napomena:

Kod ove filet riblje čorbe, najvažniji je taj riblji temeljac, odnosno gusta supa od ribe, tačnije od onih delova ribe koji se inače ne jedu pečeni. Kada ovakvu supu procedite ne morate čak dodavati komade ribe bez kosti, možete u nju umesto finih komada ribe ukuvati i taranu, rezance... po volji vam.

riblja filet corba 3

filet corba2

Podelite na društvenim mrežama