U Španiji sos od pečene paprike nazivaju Romesco, na bliskom istoku (Turska, Sirija,...) je to Muhammara, a meni prvo što padne na pamet kada kažem "sos od pečene paprike" je - ajvar, međutim ovaj sos je ipak malo drugačiji od "običnog" ajvara.

Razlika između španske i istočnjačke varijante recepta je u glavnom u vrsti začina koji se koriste. Osnovni sastojci za obe varijante su pečena paprika, badem ili orasi i hlebne mrvice. Što se mene tiče ovo poslednje sam izostavila. Kako god, sledi moja varijanta sosa od pečene paprike koji nije ajvar. :)

Šta je potrebno za ovaj recept:

  • 5-6 velikih pečenih paprika,
  • 1 čen svežeg belog luka (možete koristiti i pečeni beli luk),
  • 1 šolja pečenih oguljenih badema (ili oraha, suncokreta, bundevinih semenki, šta imate i šta volite),
  • 3-4 suva paradajza,
  • 1 sveži paradajz,
  • so, biber,
  • ljuta paprika po ukusu,
  • 3-4 kašike maslinovog ulja,
  • vinsko sirće ili limun po ukusu, nije obavezno.

Napomena:

Ako imate već napravljeni ajvar koristite njega umesto pečene paprike u komadu. U tom slučaju, biće vam potrebno manje začina i manje mlevenja. Odnosno, probajte da u već gotov ajvar dodate samo sitno samlevene bademe i da promešate. To je najlakše i najbrže.

U suprotnom, ako želite da pravite od sveže pečene paprike, princip izrade je sledeći:

U blenderu sitno sameljite oguljeni i isepečeni badem. Kada dovoljno usitnite badem, dodajte pečenu, oguljenu i od semenki očišćenu papriku i beli luk (ako ne volite beli luk izbacite ga iz recepta). Dodajte i suvi i sveži paradajz, posolite, pobiberite, dodajte i ljute paprike po ukusu. Meljite u blenderu onoliko dugo, dok se sve ne usitni. Ako volite da ostanu komadi paprike i paradajza seckajte kraće, a duže ako volite da sve bude sitno mleveno kao pašteta. U zavisnosti od toga koliko je vode ostalo u pečenoj paprici ta pašteta može biti suvlja ili ređa.

Na kraju sve izručite u činiju, po želji malo zakiselite ako je paprika previše slatka (meni je odlično kada se zakiseli sa malo limuna), prelijte maslinovim uljem i pošto u ovom mom sosu nema hlebnih mrvica (odn. prezle) možete ga poslužiti uz prepečeni hleb ili kukuruzne tortilje.

Ovaj namaz od pečene paprike i badema je idealan kao meze uz "čašicu" razgovora i čašicu hladne tekile, ili neke domaće ljute...,

romesco

romesco 2

romesco 3

romesco 4

romesco 9

Podelite na društvenim mrežama