Ruska salata, iako je mnogi nazivaju i francuskom salatom. Kod nas razlika postoji između ova dva naziva. Ruska salata bi trebala da bude sa nekom vrstom mesa - bila to piletina, riba ili parizer. Francuska salata bi trebala da bude bez mesa. U suštini, svejedno je kako je zovete, jer ova mešavina povrća sa majonezom više liči prilogu ili namazu na sendviče (novosadski garnirani sendviči) nego što liči na salatu. 

Kako se pravi ova salata, za one koji to možda još uvek ne znaju?

Rusku salatu možete praviti i od gotove smrznute mešavine koju možete kupiti u prodavnicama, ali... to je jedna od retkih stvari koje ne volim da koristim. Uvek se trudim da sebi olakšam i ubrzam poslove u kuhinji i da ne radim ono što baš ne moram, ali smrznuto povrće za rusku salatu...? Ne, nikako! Fazon je što ako povrće kuvate da grašak bude skuvan, sve ostalo se raspadne i postane neka bezoblična masa. Ako kuvate tek toliko da se sve samo odmrzne, grašak ostane kao krckave SMB kuglice, dok je ostatak povrća podnošljivo dobar. Ako je za vas smrznuta mešavina zadovoljavajućeg kvaliteta, onda ništa.

Ali, ako želite sami da odaberete količinu i vrstu povrća onda su sastojci:

  • 2 veća krompira,
  • 2 veće šargarepe,
  • po 1 peršun i paštrnak,
  • 1 šolja graška,
  • 1 pileće belo meso,
  • nekoliko kiselih krastavčića,
  • 2 dl kisele pavlake,
  • 2 dl majoneza,
  • so i biber po ukusu.

Napomena:

U nekim receptima piše da se za rusku salatu koristi i konzervirana riba i/ili kuvana šunka ili neko drugo kuvano meso. Šta god da odaberete od mesnih ili ribljih dodataka, naravno da ćete imati i različite ukuse salate. Sigurna sam da većina već ima neki svoj isproban (od babe, mame, tetke) najbolji recept za rusku salatu.

Priprema:

Povrće ili kuvajte na pari u komadu, ili kuvajte u AMC, Cepter ili nekom drugom posuđu u kojem možete kuvati bez vode. Skuvano povrće pre bilo kakve dalje pripreme ostavite da se sasvim ohladi i prosuši od vode u kojoj se kuvalo. Pileće belo meso kuvajte zajedno sa povrćem.

Ohlađeno povrće iseckajte na kockice približno iste veličine.

Po ukusu posolite i pobiberite, dodajte izmešanu pavlaku i majonez, promešajte i poslužite. Ako volite preko salate u činiji narendajte jedno tvrdo kuvano jaje i ukrasite je listićima peršuna.

ruska salata pin

ruska salata 2

ruska salata 12

Podelite na društvenim mrežama