Još jedan predlog za salatu od pečene cvekle. Ovaj put sa feta sirom.

Sastojci:

  • desetak manjih cvekli,
  • so i biber,
  • sirće.

Napomena:

Količinu sastojakaprilagodite svojim potrebama, ali svakako vam se ne isplati da pečete samo 2 cvekle. Osim ako ih pečete na žeru roštilja, dok istovremeno pečete meso ili nešto slično. Isto važi i za rernu električnog šporeta.

Priprema:

Cvekle i dobro operite tekućom vodom i izribajte četkicom. Najvažnije je da ne ostane zemlje, jer se cvekla ne guli pre pečenja.

Na komad folije dovoljno velik da sve umotate, a u zavisnosti od veličine cvekle, stavite po dve cvekle i dobro umotajte. Ako pečete na roštilju, ili ako je potrebno stavite još jedan sloj folije da paket bude čvršći.

Pecite u rerni na najvišoj temperaturi oko pola sata. Dužina pečenja najviše zavisi od  njihove veličine i starosti. Sasvim mlada cvekla će se veoma brzo ispeći. Pre nego što ih izvadite iz paketa, pipnite rukom (u rukavici) da li su cvekle odmeknule, ako nisu produžite vreme pečenja.

Ispečenu i malo prohlađenu cveklu, ogulite i isecite na kriške i stavite u činiju. Posolite i zakiselite po ukusu. Ostavite ih da se sasvim ohlade, može i preko noći.

Pre posluživanja, od gore preko cvekle pospite iseckanim kockicama feta sira i iseckanim listom peršuna. Kada stavite sir od gore, salatu nemojte više mešati jer će se sir raspasti i sasvim pocrveneti.

Roasted beetroot salad with feta

salata od pecene cvekle 10

Podelite na društvenim mrežama