Naravno da salatu možete praviti i od kuvanog kukuruza, ali miris pečenog kukuruza je ono što ovu salatu čini posebnom. Ne samo zbog toga što miris podseća na leto (podseća i miris kuvanog kukuruza na leto), nego i zato što, čak i kada samo da pomislim na miris pečenog kukuruza zamišljam lepljivi, slatki, malo zagoreli ukus mladog šećerca i već mi ide voda na usta.

Šta je potrebno za salatu od pečenog kukuruza:

  • 400 g zrna kukuruza šećerca,
  • 200 g svežeg paradajza,
  • 1 sveža slatka paprika,
  • 2 sveže ljute paprike,
  • 1 kocka feta sira,
  • 1 limeta (ili limun),
  • šaka svežih listova bosiljka,
  • so i biber.

Napomena: u zavisnoti od toga koliko volite sir i koliko sira stavite u salatu, možda vam so i nije potrebna. Druga stvar je da li ćete peći ceo kukuruz na vatri, pa kasnije skidati zrna ili ćete kupiti zamrznuti u zrnu. Zato sam na početku i napisala količinu u zrnima kukuruza, ne u broju klipova. Osim toga zamrznuti kukuruz je dostupan cele godine i možete ga peći u rerni kad god vam se prohte.

Rernu uključite da se greje na najjače, kod mene je to 280°C.

Kukuruz stavite u tepsiju, pobiberite ga i stavite u zagrejanu rernu. Pecite desetak minuta na najvišem položaju odmah ispod grejača. Bitno je da se što brže ispeče i da dobije miris, pre nego što se osuši. Ako kukuruz presušite postaće neupotrebljiv odnosno, pretvoriće se u žute kamenčiće koje ćete teško sažvakati.

Pečeni kukuruz stavite u činiju za salatu. Dodajte isečen paradajz, papriku, narendanu koricu limete i sok, iseckan list bosiljka (ako nemate bosiljak dodajte peršunov ili celerov list), biber i sve promešajte. Na samom kraju dodajte kockice feta sira. Pre posluženja možete ostaviti salatu u frižideru da se dobro ohladi, ali nije obavezno. Meni se više dopada kada pečeni kukuruz nije potpuno hladan.

salata od pecenog kukuruza 2

salata od pecenog kukuruza 5

salata od pecenog kukuruza 7

salata od pecenog kukuruza 8

salata od pecenog kukuruza 10

Podelite na društvenim mrežama