Kad bih rekla "ukiseljena jaja" šta biste pomislili? Moram da priznam da me reč "ukiseljeno" podseća na nešto staro što se pokvarilo i ukiselilo. Ali ova kisela jaja nisu takav slučaj! Naprotiv - ovo je odlična ideja da se oljuštena kuvana jaja čuvaju u razblaženoj sirćetnoj kiselini kako bi im se produžio rok trajanja, a da se pri tome još i ofarbaju prirodnim bojama povrća i začina.

Ako ste i dalje sumnjičavi po pitanju rezultata, setite se da li ste i koliko puta stavili kuvana jaja u razne salate? Ova šarena, kiselkasta jaja su upravo savršena za takve stvari. Osim što su ukusna, izgledaju veoma dekorativno.

Osim jaja potrebno vam je i sirće. Koje? Ja najviše volim jabukovo, grožđano tj. vinsko sirće ili balzamiko, ali vi napravite sa onim sirćetom koje i inače koristite, u razblaženosti kako najviše prija vašem ukusu i kako obično pravite sirće za salatu. Dakle, u čaši (šolji ili lončetu, što zavisi od veličine tegle i broja jaja koja ćete kiseliti), po vašem ukusu, (što znači da to mora da se proba), izmešajte sirće, so, šećer i vodu.

E sad, dolazi najzanimljiviji deo, a to je šta sve može da se doda u sirće?

Što se mene tiče, probala sam nekoliko načina, ali mi se ovo učinilo kao najzanimljivije:

  1. jaja u sirćetu sa cveklom,
  2. jaja u sirćetu sa karijem i kurkumom,
  3. jaja u balzamiko sirćetu,
  4. jaja u sirćetu sa suvom ljutom i mlevenom paprikom...
  5. probajte sami da napravite neku kombinaciju, pa mi napišite u komentaru kako vam je ispalo ;)

Što znači da u prvom slučaju dodajte cveklu u sirće, sipajte sve u teglicu i u to dodajte oguljena kuvana jaja, uz napomenu da jaja moraju da budu prekrivena tečnošću kako bi se ravnomerno ofarbala. U drugom slučaju, u sirće umešajte mešavinu začina sa karijem i u to dodajte kuvana i oguljena jaja... i tako uradite, bez obzira šta od začina stavljate u sirće.

Teglice sa jajima u sirćetu zatvorite, ostavite u frižideru 4-5 dana da jaja upiju boje i arome. Nisam probala i ne znam da vam kažem koliki je rok trajanja, odnosno koliko dugo ova jaja mogu da stoje. U svakom slučaju, što duže stoje više boje će u njih proći, tj. biće ofarbanija i kiselija.

Sva ova jaja su posebna na neki način, tj. najbolje od svega je što kuvana jaja poprime ukus onoga u čemu stoje. U zavisnosti od toga koliko ćete staviti sirćeta ili začina, ona će poprimiti ukus onog čega ima najviše. Ono što mi se učinilo najzanimljivije u ovom testiranju je to, da za razliku od sirćeta sa cveklom, jaja uopšte nisu upila boju u ostalim primerima. Ne znam kakva je to hemija u pitanju.

sarena-jaja2

Što se tiče ukusa, meni su se najviše svidela jaja u kariju i ljutoj paprici - mislim da sam već mnogo puta do sada napisala da volim ljutu hranu. Jaja u cvekli su bila najviše obojena i bila su slatko-kisela baš kao i sama cvekla. Jaja u balzamiko sirćetu su bila najkiselija i iako su imala miris bosiljka i balzamika koji obožavam, nisu bila mnogo drugačija od običnih jaja koja ste dodali u bilo koju zelenu salatu sa sirćetom.

E sad... stvar ukusa možete reći, ali ovo je nešto što vam daje mnogo mogućnosti za eksperimente. Ako volite da isprobavate različite ukuse, onda su ova kisela jaja prava stvar za vas.

Podelite na društvenim mrežama