Sarma, tačnije njeno veličanstvo novogodišnja sarma. Kakva bi to "najluđa" noć bila bez sarme? Mislim, može da prođe i proći će svakako i bez sarme (ili ruske salate), ali onda imam utisak da mi nešto nedostaje. Miris  novogodišnje noći nije novogodišnji, ako ne zamiriši sarma.

Znam da svako ima neki svoj recept za sarmu, naravno najbolji, a ovo je recept po kojem ja pravim ovo klasično jelo.

Sarma, novogodišnja, sastojci:

sarma3-2015

  • 2 kg mlevenog mesa (otprilike 3/4 svinjskog i 1/4 goveđeg),
  • 2 kg kiselog kupusa u glavicama (biram manje glavice, jer više volim sitnije sarmice),
  • 1 kg dimljenog mesa (butkice, kolenice, slanine i sl.),
  • 10 komada suvih crvenih paprika,
  • 250-300 g pirinča (više od ovog je samo ako baš hoćete da uštedite na mesu, a da povećate broj sarmi),
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3-4 kašike mlevene crvene paprike,
  • 1 kašika tucane ljute paprike,
  • 1 kašika masti,
  • so i biber.

Napomena:

Punjene suve paprike stavljam zajedno sa sarmom jer volim miris suvih paprika u jelu. Suve paprike operite, prelijte vrelom vodom i ostavite ih u vodi dok ne odmeknu. Ako ih ne volite ili mislite da su one višak u ovom jelu, dodajte još jednu glavicu kupusa.

Druga bitna stvar je da i dimljeno meso možete smleti i dodati u sveže mleveno meso. Takođe mešavinu mlevenog mesa prilagodite svom ukusu, bilo da je ono samo svinjsko ili juneće ili neko treće.

Treća stvar je da je sarma bolja kada je masnija. Mislim da to već i vrapci znaju da kiseli kupus bude slađi kada se malo više zamasti.

sarma-2015

Luk sitno iseckajte i na masti kratko propržite da postane staklast. Dodajte pirinač i sve zajedno kratko propržite i dodajte 1 čašu vode.

Izdinstan luk i pirinač dodajte u mleveno meso. Sve posolite, pobiberite, dodajte alevu papriku i sve dobro izmešajte rukom. Vodite računa da meso ne presolite, jer je sve ostalo dosta slano. Na 2 kg mesa više je nego dovoljna 1 mala kafena kašikica soli.

Glavice kupusa razlistajte i probajte. Ako su suviše slane ili kisele, properite ih tekućom mlakom vodom. Na svaki list kupusa stavite otprilike po jednu veću kašiku mesa. Kažem otprilike jer to zavisi i od veličine lista kupusa i da li pravite manje ili veće sarme, da li volite više kupus ili meso... to su već detalji koje sami određujete u zavisnosti od vašeg ukusa.

sarma1U veći lonac sipajte na dno malo vode, poslažite slaninu narezanu na tanke šnite i iseckanu sredinu kupusa i deo celih listova. Na ovako pripremljenu podlogu naizmenično slažite zavijene sarme i napunjene suve paprike. Takođe između redova sarmi složite i isečeno dimljeno meso. Kada potrošite sav materijal, sve nalijte vodom ili rasolom da ogrezne. Od gore sve prekrijte i ušuškajte listovima kupusa i poklopite.

sarma2-2015

Lonac sa sarmom stavite na ringlu na najjaču temperaturu, dok se sve dobro ne zagreje, zatim smanjite na "dvojku" i ostavite sarmu da se tako krčka nekoliko sati. Da li kod vas taj podeok 2 ili neki drugi broj, bitno je da se sarma polako kuva i da ono što je na dnu ne zagori.

Druga varijanta kuvanja sarme je u zemljanoj posudi u rerni. Moram da priznam da mi se ovako još i najviše dopada, jer se kupus malo zapeče i sve dobije poseban i miris i ukus.

Kako god da je pravite i kakvu god sarmu da pravite, svaka je prava i svaka je dobra.

cestitka2014

Podelite na društvenim mrežama