Sataraš je jelo od povrća, osnovna verzija jela se pravi od paradajza, paprike i luka. Međutim, ovo jelo neki nazivaju i bećar paprikaš ili đuveč. Kao što postoje različiti nazivi za isto ili slično jelo, tako postoje i različiti recepti za sataraš.

Neko ne dodaje ništa u već pomenutu kombinaciju luka, paprike i paradajza, neko dodaje pirinač, ili meso ili nešto treće, a ja dodajem jaja i to je za mene osnovni recept za sataraš.

Šta je potrebno? Odgovor na ovo pitanje zavisi i od broja osoba za koje spremate, kao i od njihovog apetita, ali pošto moram nešto da napišem, računajte da je ovo količina za jednu dobro gladnu osobu:

  • 1 manji crni (ili crveni) luk,
  • 1 sveža paprika,
  • 1 sveži paradajz,
  • 1 manji komad dimljene slanine,
  • 2 jajeta,
  • so i biber po ukusu.

Pošto volim da povrće ostane krckavo i polupresno, vreme pripreme za ovaj moj sataraš je otprilike nekih 20 minuta, računajući i vreme za seckanje. Crni luk i papriku nasecite na rezance,a paradajz na kriške. Slaninu isecite na kockice.

U tiganju prvo propržite slaninu da se istopi, tako da vam dodatna masnoća nije potrebna. Ako je slanina previše masna, ocedite višak masti, a pečenu slaninu stavite na tanjir sa strane. Ovo radim zato da bi slanina ostala krckava.

U tiganju u kojem ste pekli slaninu (ili sipajte ulje ili mast ako pravite jelo bez slanine), kratko propržite luk i papriku, tek toliko da zamirišu, dodajte paradajz i pecite sve zajedno najviše desetak minuta. Povrće ne treba da se raskuva. Na kraju dodajte umućena jaja, sve posolite i pobiberite po ukusu.

Kada je jaja ispeku, od gore sve pospite ispečenom slaninom i iseckanom svežom ljutom paprikom i poslužite.

sataras 2

sataras

sataras 3

sataras 5

sataras 6

 

Podelite na društvenim mrežama