fbpx

Ovaj sajt koristi kolačiće.

Ukoliko ne promenite podešavanja vašeg pregledača, to znači da se slažete. Opširnije

Prihvatam

Sataraš sa jajima

Sataraš

Sataraš je jelo od povrća, osnovna verzija jela se pravi od paradajza, paprike i luka. Međutim, ovo jelo neki nazivaju i bećar paprikaš ili đuveč. Kao što postoje različiti nazivi za isto ili slično jelo, tako postoje i različiti recepti za sataraš.

Neko ne dodaje ništa u već pomenutu kombinaciju luka, paprike i paradajza, neko dodaje pirinač, ili meso ili nešto treće, a ja dodajem jaja i to je za mene osnovni recept za sataraš.

Šta je potrebno? Odgovor na ovo pitanje zavisi i od broja osoba za koje spremate, kao i od njihovog apetita, ali pošto moram nešto da napišem, računajte da je ovo količina za jednu dobro gladnu osobu:

  • 1 manji crni (ili crveni) luk,
  • 1 sveža paprika,
  • 1 sveži paradajz,
  • 1 manji komad dimljene slanine,
  • 2 jajeta,
  • so i biber po ukusu.

Pošto volim da povrće ostane krckavo i polupresno, vreme pripreme za ovaj moj sataraš je otprilike nekih 20 minuta, računajući i vreme za seckanje. Crni luk i papriku nasecite na rezance,a paradajz na kriške. Slaninu isecite na kockice.

U tiganju prvo propržite slaninu da se istopi, tako da vam dodatna masnoća nije potrebna. Ako je slanina previše masna, ocedite višak masti, a pečenu slaninu stavite na tanjir sa strane. Ovo radim zato da bi slanina ostala krckava.

U tiganju u kojem ste pekli slaninu (ili sipajte ulje ili mast ako pravite jelo bez slanine), kratko propržite luk i papriku, tek toliko da zamirišu, dodajte paradajz i pecite sve zajedno najviše desetak minuta. Povrće ne treba da se raskuva. Na kraju dodajte umućena jaja, sve posolite i pobiberite po ukusu.

Kada je jaja ispeku, od gore sve pospite ispečenom slaninom i iseckanom svežom ljutom paprikom i poslužite.

sataras 2

sataras

sataras 3

sataras 5

sataras 6

 

  • Pinterest