Riba na rostilju, ili kako je savršeno dobro ispeći? Ovo bi bio kratki, mali bukvar za početnike i neupućene: kako peći ribu na roštilju a da se ne raspadne, da ne pregori i da se ne presuši pečenjem?

Znate li nekog a da mu se to nije desilo barem jednom? Ni ja!

Mnogo je pitanja u vezi sa roštiljem na koja ćete dobiti različite odgovore od različitih ljudi. Takođe odgovori mogu da se razlikuju i u zavisnosti od vrste ribe koju želite da pečete.

Ali, ako ne želite da se petljate oko vatre, kao što sam već više puta spominjala, najlakše je peći ribu u rerni, u tepsiji. Ali, roštilj je.... pa neuporedivo lepši, ukusniji, zanimljiviji... ali i komplikovaniji. Osim što vam treba vreme, prostor i oprema za grilovanje, potrebno vam je i malo prakse. Kad kažem malo, pa i nije baš tako malo, ali ako ne pogrešite i ne omanete nekoliko puta, nećete ni naučiti kako da dobro ispečete ribu na roštilju. Računajte na to da se svaka škola plaća i da ćete nekad možda izgubiti uloženon novac, ali to je kao i u svemu drugom mogući rizik. Možda ste i rođeni talenat koji može iz prvog puta odmah da odradi sve kako treba. E, a da biste što manje grešili i što manje vremena potrošili na učenje, tu sam ja da vam pomognem sa nekoliko saveta (da li bi mi možda više odgovarao nadimak "draga Saveta").

orada i brancin 11

Kad pričamo o roštilju, red je da kažem da je lakši način pečenja ribe na vatri - pečenje ribe u foliji. O tome sam već pisala, a i pečenje u foliji nikom ne bi trebalo da predstavlja problem. Samo da napomenem - najjednostavnije je kada sve pripremite kod kuće: začinite ribu i dobro umotate u foliju (duplo), da ne morate negde u prirodi da se previše mučite, pogotovo ako u blizini nemate odgovarajući pribor, tekuću vodu ili čisto mesto na kojem ćete raditi. Ne treba vam čak ni rešetka roštilja, jer je mnogo bolje da se riba u foliji stavi direktno u žar. Dovoljno je samo da zapalite vatru i sačekate da se napravi dobar žar u koji ćete staviti foliju sa ribom.

Ova varijanta je odlična baš za početnike koji nikad nisu pekli roštilj, način na koji ne može mnogo stvari krenuti po zlu, jer na osnovu mirisa možete osetiti da li se riba peče ili gori.

Možete ribu peći i tako što ćete je nabosti na štap ili žicu, kao na ražanj, ali tu je malo problem ako niste baš vešti i ta žica nije dovoljno oštra verovatno ćete izmrcvariti meso ribe i od nje napraviti paštetu pre nego je nabosti na ražanj. Ražnjići od ribe su odlična stvar, ali za to je potrebna riba koja ima malo čvršće meso kako se ne bi raspala prilikom okretanja.

Postoje i posebne žice na preklop baš za pečenje ribe, ali ako treba da pečete desetak ili više komada ribe za veće društvo, onda vam treba i mnogo takvih žica što je za moj pojam preskupa "zanimacija".

orada i brancin 17

Dakle, krajnje i po meni najbolje rešenje je klasičan "žica roštilj" preko žara od drveta ili ćumura. Plinske ili električne roštilje računam samo u nužna pomagala, kada niste u mogućnosti da zapalite vatru, ali i tada mislim da je mnogo bolje, jednostavnije i jeftinije da kupite jedan dobar gril tiganj u kojem ćete peći bez dodavanja masnoće, bilo na plinu, struji,... kao što je npr. losos iz gril tiganja

10 saveta kako dobro ispeći ribu na roštilju:

1. Vatru treba dobro da naložite drvetom koje je kalorično, odnosno dobro gori i dugo drži žar, kao npr. stari čokoti loze ili ćumur. Miris loze je neprevaziđen kada je u pitanju pečenje na roštilju, ali kad nema toga, onda mora biti najbolje ono što imate.

raznjic oslic 3

2. Žica za roštilj treba da bude ona deblja, tučana, koja dobro provodi toplotu.

3. Žica treba da bude dobro zagrejana, skoro usijana, čista i premazana uljem ili mašću. Ovo je veoma bitno. Ako žica nije dovoljno zagrejana, ako na njoj ima ostataka od prethodnog roštiljanja i ako nije namašćena  - riba će se zalepiti, šta god da joj radite. Po meni za ovo poslednje najbolji su dimljeni "plodovi Panonskog mora".

orada i brancin 13

4. Ribu premažite sa malo ulja, a u utrobu (unutrašnjost ribe) stavite začine po želji. Možete, ali i ne morate da je solite i biberite pre pečenja. Na osnovu mog iskustva, mislim da so nema neku veliku ulogu u tome da li će se riba raspasti ili ne, i da li će se presušiti ili ne.

raznjic oslic 14

5. Riba nikako ne treba da bude smrznuta. Ali, ako baš morate da pravite nešto od smrzute ribe, za odmrzavanje je stavite u posoljenu hladnu vodu i ostavite je da stoji u toj vodi dok se sasvim ne odmrzne. Odmrznutu ribu osušite papirnim ubrusom, a nakon toga je pripremajte kao i svežu.

orada i brancin 12

6. Ribu na roštilju treba okrenuti samo jednom u toku pečenja: jedna strana, druga strana, eventualno ako su u pitanju veći komadi onda je možete držati štipaljkom uspravno na strani kičme, jer ako okrenete stomak na dole iscuriće iz nje svi sokovi.

7. Vreme pečenja? Zavisi od veličine ribe. Veći komadi treba da se peku na malo slabijem žaru duže vremena (možda i desetak minuta po strani). Manje komade dovoljno je da pečete po 5 minuta sa jedne i 5 minuta sa druge strane, na žaru srednje jačine. Nemojte peći na jakoj vatri da ne izgori. Uz ovo veoma bitna napomena: NIKAD ne okrećite na silu ribu ako se zalepila. Sačekajte da se zapeče, sama će se odvojiti od rešetke, osim ako je vatra prejaka. U tom slučaju, kada počne da gori, sklonite žar ispod, i probajte da premazivanjem uljem ili marinadom pomognete ribi da se odlepi.

orada i brancin 7

8. Marinade? Uz ribu uvek. Ako ne želite, ne morate ih koristiti, dovoljno je da ribu pre pečenja samo premažete uljem. U zavisnosti od vašeg ukusa i vrste ribe koju pripremate birajte i marinade.

rostilj oslic 8

9. Da li stavljati marinadu pre ili posle pečenja? Zavisi kakvu ribu spremate. Recimo za lignje je najbolje kad odstoje u marinadi sa limunom ili vinom i kada se posle toga veoma kratko peku. Baš ribu, mislim da je bolje posle ili u toku pečenja! Kada se riba ispeče sa jedne strane i kada tu stranu okrenete na gore, tu pečenu stranu premažite marinadom. Koristite ili četkicu ili grančicu ruzmarina (šta imate pri ruci). Kada se sasvim ispeče, ponovo je dobro premažite i ostavite u tanjiru da upije maslinovo ulje i mirise.

orada i brancin 15

Moja omiljena marinada za premazivanje ribe na roštilju:

  • maslinovo ulje,
  • bosiljak,
  • ruzmarin,
  • sok od limuna.

Po želji možete dodati i naseckani beli luk, ali ja više volim da ga dodam sveže nasečenog posle pečenja.

10. Koju ribu peći na roštilju? Onu koju volite! Sve može da se peče na roštilju, jedino što nekim vrstama treba duže pečenje, nekima kraće, neke zahtevaju dugo i polako, a neke ribe vole kratko i na brzinu... mislim ribe na roštilju!

orada i brancin 16

Šta još reći?

Ne znam, sigurno sam dosta toga zaboravila i izostavila. Vi dodajte u komentarima šta mislite da je još bitno za pečenje ribe na roštilju? Kakva su vaša iskustva?

Podelite na društvenim mrežama