Slatko od grožđa? Palo mi je na pamet da ga napravim jer u vinogradu imamo neko tzv. "zimsko" grožđe koje sazreva sa prvim mrazevima, ali čak i onda je za moj pojam malo kiselo. Ukratko: idealno je za slatko. Još kraće, ta kiselost je i jedini razlog zašto bih od grožđa pravila slatko.

Pošto nisam imala predstavu kako bi moglo da se pravi slatko od grožđa, napravila sam ga onako, po sistemu "šta bude i kako ispadne" i naravno da sam morala da izmerim sastojka da znam za drugi put. Vi možete procentualno smanjiti ili povećati količinu sastojaka.

Potrebno je:

  • 1 kg belog kiselog grožđa,
  • 1 kg šećera,
  • 1 limun,
  • 1 vanil šećer ili pola šipke vanile,
  • 2 karanfilića.

slatko od grozdja2

Napomena:

Po želji možete dodati i koju krišku limuna, 1 vanil šećer (ili pola šipke vanile) kao i 2-3 karanfilića. Ako želite možete dodati začine koje biste dodavali u kuvano vino, krajnji rezultat će imati sličan miris, osim što neće imati alkohola.

Priprema:

Grožđe operite i skinite sa peteljki. Limun takođe dobro operite i nasecite na tanke kriške.

U šerpu ređajte red grožđa sa limunom i vanilom, red šećera i tako dok ne potrošite sve. Na kraju ubacite i karanfilić.

Šerpu stavite na ringlu na srednju temperaturu dok ne provri. Kad provri, smanjite da sve lagano krčka. Povremeno protresite šerpu (nemojte mešati da se grožđe ne raspadne). Kada tečnost postane dovoljno gusta, slatko preručite u čiste teglice, zatvorite celofanom i umotajte u ćebad da se polako hlade 24 sata.

Sve u svemu, nije tako loše ispalo, ali moram da priznam da je po meni šteta koristiti grožđe za slatko. Meni je voće najlepše sveže, a pošto nemam uslove da ga cele zime održim svežim, vino ili rakija su najbolji način konzerviranja grožđa.

slatko-od-grozdja

Podelite na društvenim mrežama