fbpx

Smuđ punjen bademom

Kao nastavak priče o smuđu, ovog puta ću, dodati samo jednu "sitnicu" u recept koja će jelu dati malo drugačiju notu.

Neko je, ne sećam se ko, poredio kuvanje sa muzikom. Ako bih to ja uradila na svoj način, osnovni recept za pečenje ribe, u poređenju sa muzikom, je bas ili ritam, tačnije osnova bez koje se ne može. Bez ritma nema ni kompozicije. Svaki dodatak osnovnom receptu možete da poredite sa dodavanjem novih instrumenata i tonova, koje uklapate u tu svoju kompoziciju.

Nepravilan ritam ili "višak" nota, odnosno sinkopa ili kakofonija ne mora svakom da se svidi, ali neko možda voli baš taj, samo naizgled, nesklad. I pored svega, kao što postoje određena pravila u muzici, tako postoje i određena pravila u kuvanju, i to uglavnom zbog ukusa većine, ili zbog onoga što je utvrđeno da najviše prija ljudskom ukusu ili sluhu. Hm... to je onako teorijski, praksa naravno i na sreću ili nažalost (kako kad) pokazuje, da to i ne mora biti baš sasvim tačno i da sva pravila postoje da bi se malo zaobišla. A kad je muzika u pitanju, volim da slušam i komercijalnu, ali i vrlo otkačenu muziku koju mali broj ljudi može da svari! Kuvam i jedem, isto kako slušam muziku, tj. ono što mi u određenom trenutku najviše prija.

Kao što postoji muzika koju ne mogu da svarim, takve ima i hrane... Smuđ sigurno ne spada u grupu "nesvarljive" hrane, naprotiv - smuđ sa punjenjem od badema je prava simfonija ukusa i mirisa, iako se možda mnogi ne bi složili sa mnom, jer badem koriste i jedu samo u slatkim kolačima.

Očišćenog smuđa (težine minimum 1 kg) posolite i pobiberite, a za punjenje pripremite sledeće:

  • 100 g mlevenog badema,
  • 50 g prezle,
  • kašika otopljenog putera,
  • 2 kašike neutralne pavlake i mleko da se sve poveže
  • so, biber i tucana ljuta paprika po želji

Sve sastojke dobro izmešajte i smesom napunite smuđa. Pre pečenja ribu premažite uljem i stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Stavite u rernu zagrejanu na 250°C. Pecite oko 15 minuta ili da riba dobije lepu boju.

U zavisnosti od veličine ili količine ribe, vreme možete skratiti ili produžiti. Kao i kod svakog pečenja bitno je da se meso ne prepeče, jer ćete tako umesto nežnog ukusa ribe dobiti samo jedno parče sasušene daske.

Ono što ovom receptu daje dodatnu notu ili ton je punjenje od badema, koje je možda čak i ukusnije od ribe, jer struktura i ukus pečenog fila veoma podseća na ikru.

Od priloga uz ovako pečenog smuđa, najbolje ide neutralni, bareni krompir ili pirinač, uz dodatak salate po izboru.


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije