fbpx

Sok od zove

Sok od zove, uz Koktu je piće moje mladosti, a mislim da nisam jedina po tom pitanju. Danas je ovaj sok mnogo poznatiji kao "sok od zove orla" iz serije "Državni posao". No, kako se pravi taj čuveni sok?

Priprema je veoma jednostavna. Jedino što je komplikovano to je pronaći žbun zove na relativno čistom i nezagađenom mestu (o tome sam već pisala u receptu za džem od zove).

Za sok tj. sirup od zove potrebno je:

  • na svakih 10 velikih cvetova zove potrebno je
  • 1 l vode,
  • 1 kg šećera i
  • 1 limuntus.

sok od zove

Cvetove zove potopite u prokuvanu i ohlađenu vodu (za razliku od čaja kada cvet prelivate vrelom vodom). Posudu sa vodom i cvetom zove prekrijte gazom i ostavite da odstoji 24 sata. Ne mora da stoji u frižideru, ali ne treba da stoji ni na suncu.

Posle 24 sata procedite tečnost u drugu posudu i dodajte šećer i limuntus. Kada se šećer sasvim otopi, sirup prespite u flaše, zatvorite i držite na hladnom mestu, najbolje u frižideru.

Ovako pripremljen sirup, razblažite običnom ili mineralnom vodom. Uz dodatak par kockica leda, malo limuna i svežih listića mente (nane) savršeno je osveženje u toplim letnjim danima.


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije