Som, retka rečna riba. Upecati soma u Dunavu je postala skoro pa nemoguća misija (barem tako pričaju oni koji pecaju somove). Kao što je teško uloviti soma u Dunavu, tako je teško uloviti ga i u prodavnicama i ribarnicama. Što mi reče jedan prodavac: Najbolje se pecaju somovi na papirnu noklu, ili na "šuške". Poenta ovoga je: kada ste u prilici da kupite soma, nemojte da je propustite, jer pitanje je kada će se ona ponovo ukazati.

Ako zanemarim problem oko kupovine ili pecanja ove ribe, radi se o sasvim jednostavnom, ali ukusnom jelu. Osim toga, ako i ne pronađete svežeg dunavskog soma, možete koristiti i bilo koju drugu vrstu ribe.

Šta je potrebno:

  • 500 g šnicli od dunavskog soma,
  • 2 kašike prezle,
  • 2 kašike mlevenih oraha,
  • so, biber i paprika po ukusu.

Šnicle soma posolite i pobiberite.

U činiji izmešajte prezlu i orahe. Svako parče ribe uvaljajte dobro u ovu mešavinu - nisu potrebna jaja i brašno. Som je dovoljno mastan da prezla može da se zalepi za meso. Ali, ako tako više volite ili tako želite, možete i tako pohovati soma: uvaljati ga prvo u brašno, jaja i na kraju u mešavinu prezle i oraha (na isti način kao i pohovanog šarana).

przeni-som2

Kako god da se odlučite, ispohovane šnicle soma pržite u ulju ili masti u tiganju. Pržite ih na srednjoj temperaturi. Pržite ih sa jedne strane toliko dugo dok se ne uhvati korica, tek nakon toga okrenite. Kad se i sa druge strane uhvati korica, ponovo okrenite ribu još jednom. Biće krcakvija ako je okrenete bar 2 puta. 

przeni-som1

 Pohovanog soma možete peći i u rerni, tako što ćete šnicle poređati u nauljenu tepsiju i peći u rerni zagrejanoj na 250°C oko 20 minuta ili dok ne porumene.

przeni-som3

Podelite na društvenim mrežama