Umami sos, kako ga je Zeka nazvao, što on to u stvari i jeste s obzirom na sastav namirnica od kojih se pravi. Recept inspirisan pričom o umamiju.

Jeste skupo jelo na više načina: skupo u vremenu potrebnom da sami prikupite šumske gljive, ili skupo u smislu novca potrebnog za kupovinu istih, a potrebno je i malo više vremena i strpljenja da bi se sve skuvalo. Ali, krajnji rezultat je takav da se vredi malo više potruditi i potrošiti koji minut ili dinar više za pripremu.

Šta je potrebno:

  • 1 kg svežeg paradajza,
  • desetak suvih paradajza,
  • 100 g mešavine suvih gljiva vrganj, smrčak, crna truba (ili svežih, ako ih imate),
  • 2-3 kašike maslinovog ulja,
  • 1 manji crni luk,
  • 2-3 čena belog luka,
  • 1 karanfilić,
  • nekoliko listova bosiljka,
  • 1 grančica ruzmarina,
  • so, biber i ljuta paprika po ukusu.

Napomena:

Suve gljive kupujte samo od poznatih i upućenih gljivara. Nikada nemojte brati gljive ukoliko niste dobar poznavalac istih. Uvek mislite da su sve gljive jestive, neke samo jednom! A za sve što vas interesuje o gljivama, ili ako želite provereno dobre gljive, kontakt: Koja je ovo gljiva?

Priprema:

Paradajzu skinite ljusku i isecite ga na komade. U šerpi kratko propržite iseckan crni luk, dodajte beli luk i isečen paradajz. Posolite, pobiberite, dodajte začine i kuvajte na laganoj vatri dok se paradajz ne skuva i dok se količina tečnosti ne smanji za polovinu.

Za to vreme suve gljive stavite u šolju i prelijte vrelom vodom. Ostavite ih negde sa strane da se natapaju i zaboravite na njih dok se paradajz ne skuva. Važna napomena, vodu u kojoj natapate gljive sačuvajte, to je koncentrat mirisa.

U drugoj šerpi kratko propržite oceđene gljive (ili isečene sveže gljive) i iseckani suvi paradajz, dodajte i vodu u kojoj su se natapale gljive.

Ako želite fin i gladak sos, onda skuvani paradaz propasirajte kroz sito u šerpu sa gljivama, a ako želite da imate komade paradajza u sosu onda dodajte gljive u paradajz. Nema razlike u ukusu i mirisu, razlika je samo u teksturi sosa. Ali, pošto se već koriste vredne namirnice kao što su suvi vrganji ili smrčci, mislim da se onda ipak treba malo više potruditi i oko krajnjeg izgleda samog sosa.

Paradajz zajedno sa gljivama kuvajte još nekih desetak minuta i pred kraj dodajte sveži iseckani bosiljak.

U skuvan sos dodajte testeninu po želji i poslužite odmah. Da bi ovo zaista bilo "multiumami" jelo na kraju dodajte narendanog parmezana ili nekog drugog starog sira.

umami sos 14

umami sos

umami sos 2

umami sos 11

umami sos 5

umami sos 16

umami sos 13

Podelite na društvenim mrežama