Sotiranje (ne satiranje, a ni šatiranje) znači na brzinu, u tiganju, isprženo/ispečeno povrće. U ovom slučaju su to gljive smrčak i zelene špargle.

Sastojci:

  • 200 g svežeg smrčka,
  • 250 g sveže špargle,
  • 200 g kuvane šunke,
  • 1-2 kašike putera
  • 1 kašika ulja (maslinovog ili po izboru)
  • so i biber.

Napomena:

Obično se gljive ne peru pre upotrebe nego se suvom četkicom očiste od prašine, lišća ili zemlje. Zbog svoje hrapave strukture i šuplje unutrašnjosti, u smrčku se mogu zadržati bubice i već pomenute mrvice zemlje. Zato je najbolje ostaviti ga neko vreme u korpici pre pripreme, da insekti izađu, ako ih ima i treba ih isprati pod jakim mlazom hladne vode. Ovaj korak je potreban kako biste iz pora i unutrašnjosti smrčka isprali i uklonili zrnca zemlje kako vam se to ne bi krckalo pod zubima prilikom jela. Nemojte ih dugo prati i nemojte ih držati potopljene u vodu.

Priprema:

Šparglama odsecite drvenasti, donji deo. Špargle i smrčke blanširajte par minuta u posoljenoj vodi, prospite vodu i ostavite ih da se ocede i prosuše.

Špargle isecite na manje komade. Kuvanu šunku isecite na kockice. Smrčke, veće komade isecite na polovine ili četvrtine, a manje ostavite u komadu.

U tiganj stavite puter i ulje i dodajte smrčke. Dobro ih pobiberite. Pržite ih kratko uz stalno mešanje (ili zabacivanjem tiganja). Nakon 3-4 minuta dodajte isečenu šparglu i šunku. Sve zajedno pržite (uz mešanje) još jedno 4-5 minuta. Na kraju dodajte iseckani peršunov list i svežu (ili suvu tucanu) ljutu papriku po ukusu.

Poslužite odmah dok je toplo (mada je dobro i hladno) nakapano sa malo limunovog soka, i prepečenim hlebom premazanim puterom.

spargle i smrcak 2

spargle i smrcak 5

spargle i smrcak 5

roasted asparagus and morels

spargle i smrcak 16

Podelite na društvenim mrežama