Još jedan od mnogih i meni dragih i milih recepata i jela od tikvica. Brzo, lako i jeftino - mada ovo treće može biti vrlo relativno u zavisnosti od sezone i začina koje možete da stavite u ovo jelo.

Šta je potrebno za špagete sa tikvicama?

  • 250 g špageta,
  • 2 manje zelene tikvice (ukupno oko 400 g),
  • 1 mladi beli luk ili vezica sremuša,
  • 1 veza peršunovog lišća,
  • 1 kocka (oko 50 g) feta sira - uz napomenu da se uz tikvice za moj ukus ipak najbolje slaže koziji sir,
  • zelena ljuta paprika (ako ne volite ljuto, koristite slatku papriku),
  • so, biber po ukusu.

Priprema:

Pristavite vodu za kuvanje testenine jer je za to potrebno najviše vremena.

Ako imate nožić za sečenje na "žilijen" tikvice isecite nožićem. Ako ga nemate, onda nožem na dasci tikvice po dužini isecite na što tanje rezance. U dublji tiganj (ili šerpu) na ulju kratko propržite takođe na rezance iseckani beli luk (ili sremuš), papriku i dodajte tikvice. Sve posolite, začinite biberom i propržite dok tikvice ne odmeknu - otprilike 4-5 minuta. U tiganj sa tikvicama dodajte skuvane i oceđene špagete. Dodajte i iseckani peršunov list i sir, sve promešajte i poslužite.

spagete sa tikvicama1

Dodatak:

Iako bi mnogi rekli da nema razlike u tikvicama različitih boja, što se mene tiče, nije baš tako. Dobro, ja spadam u one koji mnogo vole da jedu tikvice i "izvoljevam" kada su one u pitanju, tj. za različita jela biram različite boje tikvica. Osim zbog boje, u ovom receptu, koristila sam zelene tikvice, jer su one malo manje slatke u odnosu na žute i imaju malo čvršće meso. Spominjala sam već više puta da tikvice volim "al dente" tj. volim kada su malo presnije i kada se krckaju još pod zubima.

spagete sa tikvicama3

Podelite na društvenim mrežama