Špargle sa gljivama i krompirom, i ako volite šparglu, ovo će vam se sigurno dopasti jer, osim što je ukusno jelo, brzo i jednostavno se priprema, bez obzira da li ga pravite sa svežim ili konzerviranim šparglama i gljivama.

Sastojci:

  • 1 vezica špargle (oko 500 g),
  • 300 g sveže gljive bukovače,
  • 300 g mladog krompira (ili 2-3 veća stara krompira),
  • ulje (ili puter),
  • so i biber.

Napomena:

Ovo jelo može biti i kompletan postan i vegetarijanski obrok, ali ako želite može biti i samo prilog uz jaja ili neko jelo sa mesom. Umesto bukovače možete koristiti i bilo koje druge gljive koje su vam dostupne. Ako vam nije bitno da li je jelo posno, umesto ulja koristite puter, jer bukovače sa puterom su mnogo ukusnije. Ako je sezona mladog krompira, možete koristiti i mladi krompir, još je bolje.

Priprema:

Krompir ogulite i skuvajte ga do pola. Ne treba da bude sasvim kuvan, nego samo malo da omekša. Ovak korak je isti bilo da jelo pravite sa starim ili mladim krompirom. Skuvan krompir stavite u nauljenu tepsiju, posolite i pobiberite i stavite u rernu zagrejanu na 220-250°C. Pecite ga dok ne porumeni, što je nekih 10-15 minuta.

Dok se krompir kuva i peče, bukovače isecite na manje komade i ispržite ih u tiganju na malo ulja ili putera. Svežu šparglu blanširajte, svega par minuta, nije potrebno da se sasvim skuva.

Dok se krompir kuva blanširajte svežu šparglu, svega par minuta, treba da ostane krskava. AKo koristite zamrznutu šparglu, stavite je u rernu pored krompira pred kraj pečenja. Pošto je ona već skuvana, dovoljno je samo da je zagrejete s krompirom u rerni.

spargle sa gljivama i krompirom 3

spargle sa gljivama i krompirom 4

spargle sa gljivama i krompirom 7

Podelite na društvenim mrežama