O šparglama i njihovoj hranljivosti i blagotovrnom delovanju na organizam sam već pisala sam u receptu za čorbu od špargle, a ovo je samo još jedan od jednostavnih recepata.

Špargle se operu, odseku im se tvrdi krajevi, a ostalo se kratko prokuva u slanoj vodi (od vode u kojioj su se kuvala špargle možete napraviti već pomenutu krem čorbu ).

Ako jelo pravite za više osoba, jednostavnije je da sve zapečete u rerni, nego više tura u tiganju, ali to sami procenite. Jedna vezica špargle je dovoljna za dve osobe, a na tu količinu špargle je dovoljno 4-5 jaja (najbolje je da to sami procenite, jer sami najbolje znate koliko vam je jaja potrebno za jedan obrok). Na 4 jajeta je dovoljno 1 dl mleka, 1 šaka narendanog sira (parmezana ili bilo kog drugo tvrdog sira po želji) i na vrh noža soli.

Jelo možete peći u tiganju, a ako pravite veću količinu, onda je najbolje da sve zapečete u rerni: vatrostalnu posudu namažite puterom (ili maslinovim uljem), na dno stavite špargle, a preko njih prelijte umućena jaja sa mlekom i sirom. Ovaj omlet sa šparglom zapecite u rerni na 250°C kratko, najviše 10 minuta ili dok da se sir istopi i zapeče i dobije krcakvu koricu.

Ako omlet pečete u tiganju, pecite ga kao i svaki drugi omlet. U tiganj na zagrejano ulje i puter sipajte umućena jaja sa mlekom i sirom. Od gore stavite skuvane špargle, poklopite i pecite dok se jaja ne ispeku. E sad, ako se pitate koliko je to vremena potrebno da se jaja ispeku, to zavisi da li ih volite pečenija ili rovitija. Nema pravila. Mislim ima pravila, ali ta pravila su za profesionalne kuvare koji moraju da kuvaju po tim istim pravilima. Za nas "obične smrtnike" koji kuvamo i pripremamo jela za sebe i svoju porodicu, važi parola: kuvaj kako većini ukućana ili tebi samom najviše odgovara. ;)

Ovo jelo možete spreamti kao kajganu za doručak, a uz dodatak neke supice, salate ili nekog mesnog priloga može da bude i odličan brzi ručak.