Jednostavan recept za paketiće u lisnatom testu sa šparglom, sirom i šunkom. Naravno pod uslovom da ne pravite sami lisnato testo, ali osim profesionalnih kuvara, restorana ili pekara, pretpostavljam da to više niko i ne pravi sam kod kuće nego kupuje već gotovo sveže ili smrznuto lisnato testo.

Potrebni sastojci:

  • lisnato testo 500g,
  • 250-300 g zelenih špargli,
  • 100 g pršute ili pančete,
  • 100 g topljenog sira (najbolje tost sir u listićima),
  • so i biber po ukusu.

Priprema:

Špargle blanširajte u slanoj vodi 5 minuta.

Lisnato testo razvucite na debljinu 1/2 cm ili 5 mm (otprilike). Trudite se da razvučete četvrtasto testo, ili bar nešto slično tome. Idealno je da kupite sveže, već razvučeno, tanko lisnato testo, skraćujete sebi posao. Testo isecite na kvadrate veličine 10x10 cm (opet otprilike). Koliko budete imali kvadrata testa, toliko će vam trebati komada sira, pršute i špargli.

lisnato sa sparglom i sunkom 2

lisnato sa sparglom i sunkom 3

Na svaki kvadrat od lisnatog testa, stavite parče sira, parče pršute i par šparglica. Koliko je to par, zavisi od njihove veličine, stavite ih koliko može da ih stane. Pre umotavanja ili preklapanja, krajeve testa premažite vodom i preklopite sa dva suprotna kraja.

Svaki paketić sa špargalama stavite u tepsiju, premažite umućenim žumancetom, pospite krpunom morskom soli (ili biberom, kimom) i pecite u rerni zagrejanoj na 180-200°C oko 15 minuta ili dok testo ne porumeni dovoljno po vašem ukusu. Pošto znam da je svaka rerna drugačija, najbolje je da temperaturu i vreme pečenja prilagodite vašoj rerni i šporetu.

lisnato sa sparglom i sunkom 4

lisnato sa sparglom i sunkom 10

Podelite na društvenim mrežama