Prolećno jelo, brzo i jednostavno jelo za pripremu, ali..  veoma ga je teško pronaći na pijaci ili u supermarketima. Drugo "ali", nisu uopšte jeftine, barem nisu kod nas, jer ovde špargle kao da pripadaju grupi "zlatnog nakita" pre nego grupi zelenog povrća. 

Volim špargle, ali zbog ovog već navedenog, veoma ih retko pravim. Ali, kad god da ih nabavim ne propuštam priliku da ih umotam u slaninu i ispečem u rerni.

Šta je potrebno, za dve osobe:

  • 200 g špargli,
  • 6 režnjeva tanko sečene dimljene slanine,
  • 6 režnjeva tvrdog sira - najbolje bi bilo ovčijeg,
  • 6 štapića sveže crvene paprike,
  • so, biber i malo putera.

zapecene spargle2

Priprema:

Špargle operite i odsecite im donji drvenasti deo (ne morate ih baciti, možete ih ostaviti za kasnije za supu). Blanširajte ih, odnosno prokuvajajte 2-3 minuta u slanoj vodi (ovu vodu isto ne morate baciti, ostavite je za supu).

Prokuvane špargle izvadite u hladnu vodu i procedite. Hladna voda je zato da bi se brže ohladile i da bi zadržale lepu zelenu boju.

zapecene-spargle

Špargle podelite na 6 jednakih delova. Složite ih sve sa vrhom na jednoj strani i poravnajte, ako treba odsecite donji deo da budu poravnate. Na svaki režanj slanine stavite komad sira, papriku i jedan deo špargli. Umotajte ih u slaninu i slažite u vatrostalnu posudu koju ste namazali puterom i posuli sa malo mrvica od hleba (prezle) koje će upiti masnoću koja iscuri iz slanine. Kada zamotate sve špargle, rolnice pobiberite, stavite u zagrejanu rernu na 250°C i pecite desetak minuta da slaninica malo porumeni. Nemojte peći duže da se špargle ni bi sasušile.

Kada špargle sa slaninom izvadite iz rerne, pospite ih narendanim sirom i poslužite.