Slanina i crni luk se slažu kao nokat i zanoktica, ne možete ih odvojiti, a da to ne primetite. Kao i špecle sa sirom i ovo je jeftino jelo, a recept donekle liči na italijanske špagete ala karbonara. Uz domaće špecle, odlična utešna hrana kad biste nešto da pripremite na brzinu za ručak.

Potrebni sastojci:

  • 250 g dimljene slanine,
  • 1 veći crni luk,
  • 500 g skuvanih špecli,
  • so i biber.

Napomena:

Ako vas mrzi da sami pravite špecle, možete ih kupiti i gotove, a možete koristiti i bilo koju drugu sitniju testeninu, kao što su tarana, mašnice, pužići ili sl. Ili, klik na link za recept kako se prave špecle. Ako kupite gotove suve špecle, kuvate ih isto kao i svaku drugu suvu testeninu. Ako kupite sveže, odnosno već skuvane špecle, možete ih dodati odmah u pečenu slaninu bez kuvanja. Dovoljno ih je samo zapeći na masnoći.

Priprema:

U duboki tiganj stavite na kockice isečenu dimljenu slaninu. Kada slanina pusti mast dodajte, isto na kockice iseckan crni luk. Pržite sve zajedno na nižoj temperaturi ringle, dok luk ne porumeni. Ako pržite na visokoj temperaturi postoji mogućnost da vam sve zagori, zato je bolje sporije i laganije. Nije potrebno soliti jer je slanina obično više nego dovoljno slana.

U međuvremenu skuvajte špecle (ili testeninu) u slanoj vodi. Sačuvajte jednu šolju vode u kojoj se kuvalo testo. Skuvanu i oceđenu testeninu dodajte u tiganj sa slaninom i lukom. Na kraju sve pospite mlevenim biberom, iseckanim peršunovim lišćem (i po ukusu ljutom paprikom) i sirom.

spetzle sa slaninom 3

spetzle sa slaninom 3

spetzle sa slaninom 3

Podelite na društvenim mrežama