Sremuš je biljka koju sam otkrila tek pre par godina, na pijaci kod žene koja mi ga je preporučila kao nešto izuzetno ukusno i lekovito. Od onda ga redovno kupujem svakog proleća u ovo vreme, jedino što sam ga do sada uvek koristila samo za salatu, ali zahvaljujući mom drugaru Žiletu i njegovim receptima, počela sam da pravim i neka druga jela.

Za početak priče, šta je u stvari sremuš?

Sremuš ili kako se još zove divlji beli luk, medveđi luk ili latinski Allium ursinum (allium=beli luk, ursinum=medved), je biljka iz porodice lukova, ima duguljaste, lepe tamno zelene, listove, raste po listopadnim, bukovim šumama i ima karakterističan miris belog luka. Za razliku od belog luka, ovaj miris i ukus je mnogo blaži.

U narodnoj medicini ga smatraju lekom. Navodno ga smatraju čak i zdravijim od belog luka zbog materije zvane alin koja se pod dejstvom kiseonika pretvara u alicin (ma šta to značilo). Ova materija navodno podmlađuje krvne sudove, čini ih elastičnijim i sprečava aterosklerozu. Takođe, postoji uverenje u našem narodu da nijedna biljka ne čisti tako dobro sistem za varenje i krv kao sremuš. Ima jako dejstvo protiv crevnih parazita, sprečava infekcije i upale sluzokože creva, snižava visok krvni pritisak, a i dobar je za odbranu od gripa i prehlada, otklanja nesanicu i nesvesticu, itd...

sremus1

U proleće se beru mladi listovi, a kada cvet pređe u seme koristi se njegova lukovica. Takođe kažu, da je ovu biljku lako zameniti za otrovni mrazovac, đurđevak ili čemeriku, a da je najbolji način prepoznavanja sremuša miris belog luka kada se list protrlja. Ukoliko ga sami berete vodite o tome računa. 

Sremuš kao lek:

Žena od koje kupujem sremuš mi je dala recept za pripremu esencije, eliksira, ne znam kako to da nazovem, za snižavanje holesterola u krvi. Ona mi je rekla da 600 g isečenog lišća sremuša (bez onog donjeg, belog dela stabljike) treba preliti sa litrom domaće, prirodne rakije, najbolje lozovače i ostaviti da stoji dve nedelje. Posle tog vremena treba svako jutro u 1 dl obične vode sipati desetak kapi ove esencije i piti ujutru na prazan stomak. Navodno posle tri nedelje ove „terapije" krvna slika se značajno poboljšava.

Pravila sam, probala sam, čak i pila ovu tinkturu sremuša, ali moram da vam kažem, ako rešite da pravite "čudotvorni napitak", morate da budete spremni da ćete piti verovatno nešto što se teško može nazvati ukusnim.

sremus3

Ne bih da ulazim u detaljnije opisivanje mirisa i ukusa tinkture od sremuša, ali pretpostavljam da je stvarno lekovita, jer tako neprijatan miris i ukus može da ima samo nešto mnooogo zdravo. ;)

Neke od isprobanih recepata sa sremušem možete pronaći na sledećim linkovima:

Prolećne rolnice sa sremušem

Čušpajz od sremuša

Tortilje sa sremušem

Salata sa sremušem

Lazanja sa sremušem

Vojvođanski suši

Podelite na društvenim mrežama