Sušenje mesa je lako ako imate kuću, tavan ili neku prostoriju u kojoj je promaja i gde možete kačiti meso i sušiti na čictom i suvom vazduhu (bez obzira da li ste pre toga meso dimili ili ne). U stanovima i na terasama u gradu je to nemoguća misija. Prvo zbog zagađenosti gradskog vazduha (ako sušite na terasi), a u špajzevima ili ostavama preko zime, ako imate centralno grejanje, suviše je toplo.

Šta nam onda preostaje? Preostaje frižider, koji takođe isušuje, što ste sigurno primetili. Ako mislite da vam za ovo treba veliki frižider, za ovaj recept vam ne treba čak ni mnogo mesta u frižideru, jer jedne pačije grudi i ne zauzimaju mnogo mesta. Ali ono što vam, osim osnovnih sastojaka, sigurno treba to je strpljenje.

Sastojci:

  • 2 polovine pačijih grudi (1 cele grudi bez kosti),
  • 1 šaka krupne morske soli,
  • 2 kašike mešavine suvih začina (origano, bosiljak, ruzmarin, ljuta paprika,...),
  • 1 kašikica krupno mlevenog bibera.

Napomena:

Začine prilagodite svom ukusu. Možete dodati i kima, korijandera, pimenta, ... po želji.

Priprema:

Kožu zasecite u nakrst, vodeći računa da ne isečete i meso.

U činiji izmešajte so i sve začine. Pačetinu uvaljajte sa svih strana u ovu mešavinu i ostavite 1-2 dana u frižideru. U zavisnosti od veličine grudi možete ostaviti i duže, zato što so izvlači vlagu iz mesa, ali dužim stajanjem meso će biti i mnogo više slano (to sam proverila i potvrdila ličnim iskustvom i ukusom). Zato mislim da je 2 dana više nego dovoljno za salamurenje. Na kraju krajeva, čak i kad je mnogo slano, ovo je jelo koje se jede po malo, kao narezak za meze ili kao dodatak hladnom predjelu, skoro kao delikatesni začin. Ukratko, mnogo je dobro.

Nakon salamurenja, višak soli skinite četkicom ili ubrusom. Ako je potrebno, hladnom vodom i u što kraće vreme, isperite so koja se zadržala na mesu i odmah posušite papirnim ubrusom ili suvom kuhinjskom krpom.

U čistu, medicinsku gazu stavite meso i zavežite kanapom ili koncem. Zamotuljak stavite na rešetku, u zadnji kraj donje police frižidera i ostavite tako 10-15 dana, što opet zavisi od veličine komada mesa. Meso povremeno okrenite kako bi se podjednako sušilo sa svih strana. Kako da otkrijete da li je meso dovoljno suvo? Suvo meso treba da izgubi otprilike 1/3 od prvobitne težine. A ako vam je tako jednostavnije, meso pritisnite prstima, ono mora da bude čvrsto, kao i bilo koje drugo suvo meso. 

Osušene pačije grudi secite na tanke komade i poslužite po želji, kao meze, predjelo, na sendvičima, pici, dodatak testenini,...

susene pacije grudi 2

susene pacije grudi 6

susene pacije grudi 7

Duck Prosciutto Salt Cured Duck Breast

Podelite na društvenim mrežama