Rolnice ili suši (sushi) od dimljene skuše i jesu nešto najbliže pravom japanskom sušiju što sam ikada pravila (ako izuzmen onaj moj vojvođanski suši). Jedino što je kod ovog jela malo komplikovanije i skuplje pronaći nori alge, kao i pirinčano sirće, ukoliko nemate u blizini kineske prodavnice sa hranom ili začinima, mada mislim da bi u svim većim marketima trebalo da ih bude.

Kao što sam pisala u receptu za pomenuti vojvođanski suši, umesto algi možete koristiti domaću blitvu (skuša i blitva se i inače dobro slažu). Umesto pirinčanog sirćeta možete koristiti i vinsko ili jabukovo sirće, iako će to na kraju biti neko sasvim drugačije jelo u odnosu na ono što sam ja napravila. Zbog svega nabrojanog sam ovaj recept i nazvala rolnicama a ne sušijem, kako biste sastojke mogli prilagoditi vašim mogućnostima.

Potrebni sastojci:

  • 100 g pirinča (ako možete kupite namenski pirinač za suši),
  • 2 kašike pirinčanog sirćeta,
  • 4 table nori alge,
  • 1 sveža ljuta paprika,
  • 1 manja šargarepa,
  • 1 mali krastavac,
  • 100 g dimljene skuše u komadićima,
  • soja sos.

Napomena:

Za ovaj recept nemojte korisiti onaj poluskuvani i osušeni pirinač, kao ni integralni, jer se on verovatno neće biti lepljiv kako bi trebalo.

sushi rolnice s dimljenom skusom

Priprema:

Pirinač prvo isperite iz 2-3 vode da isperete višak skroba. Isprani pirinač stavite u šerpicu i prelijte sa duplo više hladne vode. Stavite na ringlu uključenu na srednju temperaturu i kad provri ostavite da kuva 10 minuta. Isključite ringlu, umešajte sirće i ostavite poklopljeno da pirinač upije svu tečnost i da se sasvim ohladi.

Komad nori alge stavite na podlogu (najlakše je na providnu plastičnu foliju) sjajna strana dole, mat gore (tako piše na uputstvu). Stavite 1/4 pirinča na algu, a ostavite otprilike 1 cm praznog prostora na jednoj strani (vidi sliku iznad).

Na otprilike sredinu pirinča stavite četvrtinu povrća i skuše. Sve umotajte tako da povrće i riba ostanu u sredini pirinča, a slobodan kraj alge premažite vodom kako bi se bolje zalepila.

Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal.

Rolnice umotanu u foliju, ostavite u frižider da se dobro ohladi i zatim skinite foliju i svaku rolnicu isecite na 8 kolutova i poslužite sa soja sosom ili nekim drugim sosom po vašem izboru.

P.S.

Ako ne znate da koristite štapiće, ove suši rolnice sa dimljenom skušom slobodno možete jesti i prstima ;)

sushi rolnice s dimljenom skusom 3

sushi rolnice s dimljenom skusom 8 3

sushi rolnice s dimljenom skusom 10

Ideja za recept na ovom linku »»

Podelite na društvenim mrežama