fbpx

Sve boje hrane - bela

Kada je o hrani reč, bela boja spada u one loše i neomiljene boje. Glavni krivci za taj status su: beli šećer, so i belo brašno. Ali ako govorim o beloj boji voća ili povrća ili cveća, kao što je karfiol, paštrnak, jabuka, luk, zova, bagrem, pa i bela riba ili neko drugo belo meso,.... onda je priča malo drugačija.

Namirnice bele boje mogu da sadrže i korisne sastojke koji pomažu u snižavanju holesterola i pritiska, tako kažu nutricionisti.

Psiholozi bi rekli da bela boja simboliše svetlost, čistoću, sterilnost, jednostavnost, prefinjenost, nevinost,... a fizičari ili umetnici da bela boja predstavlja sve boje u jednoj, reflektuje sve boje spektra i zato nam deluje kao najsvetlija.

A ja bih rekla da bez upotrebe nekih veštačkih boja, kuvanjem i mešanjem namirnica teško da kao rezultat kuvanja možete dobiti potpuno belo jelo, više je to neka "prljava" bela boja, žućkaste ili sive nijanse. Kako god je definisali, u nastavku su neki od recepata koje smatram predstavnicima bele boje hrane.

Krem supa od celera

celer corba1

Bela čorba od krompira, komorača i celera

bela krompir corba2

 Ajnpren čorba

kim corba3

Sos od belog pasulja

dip od pasulja3

Pašteta od belog luka

beli luk

Amur na sremušu i siru

amur sa zac puterom 3

Smuđ

smudj presan

Orada i brancin

orada krompir2

Lički kupus sa krompirom

licki kupus3

Pileća salata sa jabukama

waldorf sa piletinom3

Sok od zove

zova

Kuglof sa kokosom

kokos kuglof6


Joomla SEF URLs by Artio
enfrdeitptrues

Budite sponzor Kuvarancija i dajte im krila. Omogućite da frižider postane mobilna aplikacija, a ja obećavam još bolji, lepši i napredniji sajt.

Visina donacije

Vidi-awards-2012 Top10exU  Kuvamosa  ploughman daske baner kuvarancije