Kada sam započela ovu priču o bojama, nikako nisam mogla da se odlučim da li da počnem od meni omiljene zelene boje hrane ili da počnem osnovnom bojom hrane. Bojom kojom, što mnogi veruju, sve počinje, osnovnom bojom hrane, bojom zemlje, hleba,....pa i bojom čokolade ili piva. Pošto je ovde za sada kraj moje priče o bojama, neka se priča i završi nekim novim početkom.....

Braon, odnosno smeđa boja je i za mene osnovna boja, barem kada je hrana u pitanju. Čak i ako izuzmem čokoladu koja pripada ovoj grupi, čovek je od svog postanka, još od praistorijskog vremena dok je bio lovac i sakupljač, zavisio je od žitarica kao osnovne prehrambene namirnice. Želja, ljubav i strast za hlebom su nam u genima i od toga ne možemo pobeći, bar mi u ovom delu sveta koji je oduvek zavisio od žitarica (na istoku je to bio pirinač, a na zapadu, preko okeana, kukuruz).

Vremenom kako se čovečanstvo razvijalo i kako je ljudski rod počeo da otkriva planetu na kojoj živi, tako su otkrivanjem novih kontinenata otkrivena i neka nova prehrambena blaga. Sa istoka nam je stigla kafa, već pomenuti pirinač, mak i većina začina, a sa zapada, otkrićem Amerike, osim kukuruza, krompira i paradajza, u Evropu su doneti i kakao, odnosno čokolada.

Psiholozi kažu da su smeđa ili braon, boje stabilnosti, sigurnosti i udobnosti. Boja koja asocira i na nešto jestivo (potvrda moje "filozofije" o žitu i genima).

Pošto prirodno crnih "voćki i povrćki" nema, ili ih ima veoma malo, ovoj grupi hrane sam dodala i seme maka.

Crna boja takođe simboliše stabilnost, ali i autoritet, moć, elegancija,... crna kao "ne-boja" koja upija ceo spektar svetlosti i zbog čega je vidimo kao tamnu boju. Znate za onaj vizuelni efekat da u crnoj odeći delujete mršavije? Ili da sve ostale boje kada se nalaze pored crne deluju svetlije?

Neki od recepata smeđe i uslovno rečeno crne boje:

Hleb sa semenkama
hleb sa semenkama2

Grickalice od badema i oraha
grickalice2

Crni beli luk

black garlic crni beli luk 3

Puter od badema
badem puter

Puter od kikirikija
kikiriki puter tegla

Humus
humus

Domaća pašteta od piletine
pasteta1

Gljive punjene sirom
punjeni braon sampinjoni4

Pečeni zec
kunic2

Čokoladni oblak
cokoladni oblak3

Ginis torta
guinness cake 24

Šufnudle s makom
sufnudle pekmez

Kuglof s makom i višnjama
kuglof mak visnje1

Mus od čokolade
mus od cokolade 33

Nutela torta
nutela torta mrak

Podelite na društvenim mrežama