Brzinski, jednostavan recept za izuzetno mekano i mirisom đumbira začinjeno meso.

Šta je potrebno:

  • 800 g svinjskog filea (za 4 osobe otprilike 200 g po osobi),
  • 1 veći komad đumbira 50-100 g,
  • 1 limeta,
  • so i biber.

Napomena:

Poželjno je da imate gril tiganj ili tiganj u kojem možete peći bez dodatne masnoće.

Ako ne volite ljutu hranu, stavite manje đumbira, u suprotnom, ako volite ljutu i začinjenu hranu, kao ja, đumbira nikad ne može biti previše. Takođe, ako ne volite svinjetinu, koristite bilo koje drugo meso koje ne zahteva dugo pečenje, npr. goveđi, jagnjeći ili pileći file.

svinjski file sa djumbirom 1

Meso posolite i pobiberite sa svih strana.

Đumbir ogulite i operite. Ako nemate svežeg đumbira koristite onaj u prahu, ali treba da znate da miris suvog đumbira ni približno nije toliko svež, jak i očaravajuć kao što je miris svežeg.

U činiju, gde ćete staviti i meso, narendajte đumbir na sitnu trenicu kao i koricu limete. Isto što sam napisala za suvi đumbir važi i za limun kao zamenu za limetu: miris limete on ne može da zameni. U svakom slučaju ne možete pokvariti jelo, ono će biti samo malo drugačijeg mirisa i ukusa.

Dodajte i sok od limete (limuna) isve dobro izmešajte i ostavite da odstoji 30 minuta na sobnoj temperaturi (ili u frižideru preko noći). Ili ostavite da odmori, barem dok ne pripremite prilog uz meso kao što je npr. pečeni karfiol.

svinjski file sa djumbirom 0

Na srednjoj temperaturi ringle dobro zagrejte tiganj. Ne treba da grejete na najjačem podeoku da meso ne bi naglo i prebrzo izgorelo. Ako ne zagrejete tiganj dovoljno onda se meso neće dovoljno brzo zapeći, a samim tim će iz mesa izaći sokovi koji treba da ostanu u njemu.

Za mene je ovo jedan od najtežih načina pripreme hrane. Teško je u smislu da vam treba iskustvo da ocenite u kom momentu je meso dovoljno pečeno, pod uslovom da nemate termometar za meso. Kada je file u pitanju, dugim pečenjem izaći će voda iz mesa i ono će postati tvrdo, suvo i drvenasto. Ako se pak prekratko peče ostaće previše krvavo u sredini. Mada, za ovaj drugi slučaj, znam ljude koji smatraju da meso ne može nikad da bude previše presno, osim ako još uvek trči po dvorištu.

Kako god, meso u vrućem tiganju okrećite dok sa svih strana ne porumeni, što je u zavisnosti od veličine filea između 5 i 10 minuta. Kada meso porumeni sa svih strana, tiganj poklopite i sklonite sa vruće ringle na toplo mesto (recimo na neuključenu ringlu pored) desetak minuta da meso malo odmori.

Pečeno meso isecite na komade debljine 1-2 cm i poslužite uz, već pomenuti, prilog po želji.

Za kraj još jedna napomena ili definicija onoga što je za mene i za moj ukus, dobro pečeni file. Kada ne volite presno ili krvavo meso, potrebno je da napravite kompromis između presnog i prepečenog. To je meso koje je još uvek malo rozikasto, sočno, meko kao puter, ili još bolje rečeno, tako meko da možete bez upotrebe noža, samo viljuškom da ga presečete.

svinjski file sa djumbirom 3

Podelite na društvenim mrežama